Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a ţipat la ministrul Transporturilor, Dan Costescu, invitat la o dezbatere în Parlament, reproşându-i controalele dispuse de minister la firmele de construcţii. „Ce-i cu prosteala asta?”, a strigat la ministru deputatul Rădulescu, asociat în mai multe firme de construcţii şi anchetat de DNA pentru fapte de corupţie. „Ce-i asta cu monitorizările de firme de construcţii şi controale, că nu o să mai facem nimic! Ce tot faceţi filosofii?”, a întrebat Rădulescu.
Ministrul Costescu, a declarat că intenționează să înființeze o autoritate care să aibă o evidență strictă a utilajelor și a specialiștilor pe care urmează să îi folosească constructorii ce câștigă licitații pentru proiectele cu ministerul.
„Una dintre măsurile pe care Ministerul Transporturilor le propune este înființarea unei autorități care să aibă o evidență strictă a utilajelor, chiar cu serie și număr sau alt mod de identificare, la fel și în cazul specialiștilor, în așa fel încât aceștia, odată ce au fost ofertați, să avem o garanție că au fost și folosiți. Odată ce a câștigat unul din constructorii aflați în baza de date o licitație, vor fi blocate utilajele, vor fi blocați specialiștii, pentru a nu mai fi folosiți la ofertarea sau la alte contracte de către alte firme. În acest mod, vom avea o monitorizare. Vom elimina această tendință a constructorilor de a păcăli și vom avea evidența exactă a specialiștilor”, a explicat Costescu, într-o dezbatere pe tema master planului în transporturi, organizată la Palatul Parlamentului de Comisia de specialitate a Camerei Deputaților.
El a adăugat că acest sistem funcționează foarte bine în străinătate, iar această entitate vrea să vadă câte excavatoare sunt în țară și câte sunt angajate în lucrări, pentru ca atunci când vine cineva și le promite pe aceleași să i se spună că acestea lucrează deja și că pentru a primi un alt proiect trebuie să găsească alte utilaje.
„Fenomenul este de când lumea, a fost inventat de zugravi care vin și iau trei lucrări și se duc câte două zile la fiecare client. Este, până la o anumită fază, normală această supracontractare, în sensul că înainte, când se prezintă la licitație, sunt mulți care nu au utilaje, nu au oameni și își fac acorduri de principiu cu aceștia în eventualitatea că ei ar câștiga, să beneficieze de acele utilaje, de acei oameni în momentul în care câștigă. Prelungind această practică se ajunge la situația în care unora le pleacă utilaje, le pleacă oameni. Prin această agenție vrem să vedem când le pleacă oamenii, când le pleacă utilajele, îi debifăm din baza de date unde apăreau blocați și din momentul acela utilajul se consideră eliberat și poate participa la alt proiect”, a precizat ministrul Transporturilor.
Costescu a menționat că intenționează ca până în martie să promoveze o ordonanță pe acest subiect.
În 2014 Procurorii DNA au făcut percheziţii la locuinţa din Piteşti a deputatului PSD Cătălin Rădulescu şi la o firmă de construcţii la care acesta este acţionar majoritar, surse judicare afirmând că anchetatorii caută documente privind licitaţii publice. Procurorii DNA verifică mai multe documente la sediul unei firme controlate de Cătălin Rădulescu şi pe care acesta a şi administrat-o înainte de a deveni parlamentar. Astfel, sunt vizate documente care au legătură cu licitaţii publice pentru asfaltări.
„Ştiu exact ce s-a pus la cale şi de către cine, chiar de vineri. Ei s-au dus acolo cu presa, a fost totul aranjat, ştiam de vineri că vor fi o mulţime de acţiuni împotriva mea. Nu vreau să comentez pentru că nu ar fi bine, până la urmă verifică o companie. Eu sunt unul dintre patroni, dar este un alt administrator, eu nu am administrat compania şi habar nu am ce se întâmplă în această companie”, a spus deputatul PSD, susţinând că a fost ameninţat.
El a precizat că administrator al acestei firme este fratele său, care a fost chemat la acţiunea anchetatorilor
Cătălin Rădulescu este asociat la SC Concordia Con.Strade SRL, având 73.500 de părţi sociale în valoare de 735.000 de lei. De asemenea, el a fost director general al acestei firme, obţinând, în 2011, 11.677 de lei ca beneficii, potrivit declaraţiei sale de interese
0 Comentarii