Aug 2, 2021, 15:21

Un migrant afgan a fost împuşcat în cap în timp ce încerca să intre în Bulgaria

imigranti

Un migrant afgan a fost împuşcat joi seara, în sud-estul Bulgariei, la frontiera cu Turcia, şi a murit în drum către spital. Premierul bulgar Boiko Borisov a fost informat despre incident în timp ce se afla la Bruxelles, la un summit pe tema crizei migraţiei, pe care l-a şi părăsit imediat.

„Premierul Borisov m-a informat chiar înainte să plece. În opinia mea acesta este următorul argument pentru cât de importantă a fost discuţia noastră în această noapte” de joi spre vineri, a declarat pentru presă preşedintele Uniunii Europene (UE) Donlad Tusk la finalul summitului.

O încăierare şi un schimb de focuri ar fi izbucnit după ce autorităţile de frontieră au încercat să reţină aproximativ 40 de „imigranţi ilegali” care trecuseră frontiera din Turcia în Bulgaria. Toţi migranţii erau bărbaţi, iar unii erau înarmaţi, a mai declarat sursa citată, care a precizat că, potrivit unei anchete preliminare, toţi ar proveni dn Afganistan.

„Protejarea frontierelor noastre externe este principala prioritate în prezent. Desigur, domnul Borisov este absolut conştient de faptul că noi suntem gata să-i ajutăm”, a adăugat Tusk.

Liderii celor 28 de state membre ale Uniunii Europene au început la summitul de la Bruxelles, ofensiva diplomatică vizând oprirea afluxului de migranţi la sursă, în afara frontierelor europene. Au fost puse presiuni suplimentare în special asupra Turciei, care spune că nu poate contribui şi mai mult la acest proiect. Atentatul sângeros de sâmbătă, de la Ankara, soldat cu 99 de morţi, a încetinit negocierile.

România doreşte să fie « parte a soluţiei » în criza imigranţilor şi se va ghida după principiul solidarităţii şi după cel al responsabilităţii. Acesta e mesajul cu care merge la Bruxelles președintele Klaus Iohannis.

0 Comentarii

Shares