Iun 7, 2023, 20:00

Un nou scandal de corupţie la vârful UDMR. Laszlo Borbely şi Rozalia Biro, interceptaţi în dosarul vicepreşedintelui CJ Bihor, acuzat de corupţie

Credit foto: Vocea Transilvaniei

După ce vicepreşedintele UDMR, fost ministru al Culturii, Hegedus Csilla a fost turnată de un subordonat în dosarul primarului demisionar din Miercurea Ciuc, alţi doi lideri UDMR sunt în vizorul procurorilor anticorupţie.

Fostul ministru al Mediului, Laszlo Borbely, salvat de mai multe ori de colegi de la începerea urmării penale într-un alt dosar, şi Rozalia Biro, o fostă propunere a lui Kelemen Hunor pentru Ministerul Culturii, apar în interceptările din dosarul vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Bihor. Alexandru Kiss a fost trimis joi în judecată de procurorii DNA Oradea pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi trafic de influenţă. Cei doi au calitatea de martori în dosar, dar interceptările scot la iveală legături dubioase cu şeful CJ Bihor.

O convorbire telefonică dintre cei doi, în care discutau despre susţinerea unei firme de casă din Oradea, reprezentată de un anume Miklossy Ferenc, a fost interceptată pe 24 noiembrie 2009. Rozalia Biro ocupa atunci funcţia de viceprimar.

Borbely: Servus, Rozi! Am uitat să-ți spun. M-a sunat acest Miklossy Feri, că voi trebuie să dați un răspuns la Ministerul Finanțelor, în legătură cu ceva plăți. Știi, acele…
Biro: Da. Ştiu. Sigur că da. Am vorbit cu el înainte de a veni. Mai exact, ieri după-masă am vorbit. Şi am rămas înţeleşi că vineri vine, o scriem…
Borbely: Bine.
Biro: Şi aşa vom face că, prima dată, o punem sub nasul lui Bolojan (Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea – n.r.), care nu vrea s-o semneze. Dacă nu vrea atunci, când nu va fi acolo, în prima zi, eu am s-o semnez. Păi, asta este”.

Procurorii spun că Rozalia Biro se număra printre persoanele apropiate lui Kiss care au susţinut interesele societăţii care administra groapa de gunoi din Oradea, potrivit Agerpres.

„Pe parcursul urmăririi penale a rezultat faptul că societatea comercială Keviep Kft Debrecen a fost susţinută şi de alţi membri ai grupului condus de inculpatul Kiss (…), printre care se află martorul Biro Rozalia Ibolya, viceprimar al municipiului Oradea în perioada 2002 – 2012, parteneră de afaceri cu inculpatul Kiss (…) şi subordonată a acestuia pe linie politică.(…) Din probele administrate în cauză rezultă că martorul Biro Rozalia Ibolya a acţionat în permanenţă în înţelegere cu inculpatul Kiss Alexandru Iosif Francisc şi că, prin intermediul ei, acesta din urmă a încercat să-şi rezolve interesele de afaceri”.

Kiss Alexandru ste acuzat de luare de mită, trafic de influenţă, 4 infracţiuni de spălare de bani în formă continuată şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares