Iun 7, 2023, 21:14

Un nou VAL DE REFUGIAȚI ia cu asalt Europa. „Țările de pe ruta balcanică se îndreaptă spre dezastru”

refugiati

Peste 131.000 de imigranți au ajuns în Europa traversând Marea Mediterană de la începutul lunii ianuarie, a anunțat marți, la Geneva, Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), mai mult decât întreg primul semestru al anului trecut, relatează AFP. UNHCR avertizează că „țările aflate pe ruta balcanică” a imigranților „se îndreaptă spre dezastru”. Secretarul de Stat american, John Kerry, a avertizat că actuala criză a refugiaților cu care se confruntă Uniunea Europeană este de ordin „mondial”, și nu doar de dimensiune „regională” pentru țările din Europa și Orientul Mijlociu, în timp ce Comandantul Forțelor Aliate, Generalul Breedlove, a spus în Congresul SUA că valul de refugiați este folosit de Rusia pentru a destabiliza Europa. 

„Cifrele din această dimineață (marți — n.r.) arată că 131.724 de persoane au traversat Mediterana în ianuarie și februarie, dintre care 122.637 au sosit în Grecia, o cifră superioară celei din primul semestru al anului 2015„, a declarat un purtător de cuvânt al UNHCR. În plus, aproximativ 410 persoane și-au pierdut viața încercând să traverseze Mediterana de la începutul anului, a adăugat purtătorul de cuvânt, citat de Agerpres 
În total, UNHCR menționează că sosirile imigranților în Europa au încetinit în iarnă, dar ‘rămân la un nivel relativ crescut’.
În ceea ce privește Grecia, UNHCR indică faptul că 24.000 de imigranți și refugiați au nevoie de adăpost, dintre care 8.500 se află la Idomeni, la granița cu Macedonia.
Cel puțin 1.500 de persoane au dormit în aer liber, noaptea trecută, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Din cauza afluenței puternice de imigranți în această zonă, există riscuri de lipsă de alimente, de adăpost, de apă și de instalații sanitare. În plus, se creează tensiuni între migranți. Autoritățile elene au ridicat două tabere, deja saturate, în apropiere de Idomeni. ‘Grecia nu poate gestiona singură această situație’, a concluzionat UNHCR, care cere ca planul de reinstalare a imigranților în Europa, adoptat în 2015, să fie pus în aplicare

captura Twitter
captura Twitter

GAZE LACRIMOGENE ÎMPOTRIVA IMIGRANȚILOR

Aproximativ 100 de migranți protestau marți la Idomeni, punct de trecere a frontierei dintre Grecia și Macedonia, la o zi după ce poliția macedoneană a folosit grenade lacrimogene pentru a dispersa un grup de 300 de sirieni și irakieni care încercaseră să forțeze bariera, relatează DPA.

Protestatarii, majoritatea dintre ei tineri, au scandat ”Deschideți granița!” și au încercat să atragă de partea lor mai mulți migranți.

Restricțiile impuse de mai multe țări de pe așa-numita ”rută balcanică” folosită de refugiații ce încearcă să ajungă în vestul Europei au făcut ca la granița eleno-macedoneană să se concentreze mii de persoane în ultima săptămână.

La punctul de trecere a frontierei Idomeni s-au strâns deja 8.500 de refugiați, iar soldații greci și-au accelerat eforturile de construi șase noi tabere de refugiați cu o capacitate totală maximă de 20.000 de persoane.

Într-un interviu acordat marți dimineață postului de televiziune Star, premierul grec Alexis Tsipras a afirmat că nu va fi de acord cu nicio politică a Uniunii Europene în domeniul migrației dacă nu va avea loc o distribuire echitabilă a refugiaților între toate statele membre ale UE.

TURCIA NU PERMITE NAVELOR NATO SĂ ELIMINE TRAFICANȚII DE IMIGRANȚI DIN APELE SALE TERITORIALE

Navele NATO trimise în Marea Egee pentru a supraveghea rețelele de traficanți de migranți între Turcia și Grecia nu sunt încă desfășurate în apele teritoriale ale Turciei neavând autorizație din partea Ankarei, au declarat marți pentru AFP surse diplomatice.

În ciuda cererilor pentru desfășurare făcute de comandantul german al grupului maritim al NATO trimis în Marea Egee după adoptarea săptămâna trecută a mandatului operațiunii Alianței, din care face parte Turcia, „turcii au refuzat” în weekend ca navele să intre în apele lor teritoriale, a declarat o sursă diplomatică pentru France Presse. Această informație a fost confirmată de un alt diplomat.

„Mandatul a clarificat lucrurile un pic, dar nu problema intrării în apele teritoriale turcești”, a comentat această sursă.

Autoritățile turce au solicitat comandantului german, contraamiralul Jörg Klein, „să se ducă la Ankara pentru a stabili zona de desfășurare”, a precizat sursa diplomatică.

„Acum se negociază între germani și turci”, a adăugat ea, în timp ce flota NATO deja prezentă în Marea Egee este comandată de o navă germană.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares