Mar 23, 2023, 04:48

Un popă din Sălaj a refuzat să îngroape o femeie săracă până nu a primit 1000 de lei de la familia ei

sursa Graiul Salajului

Preotul Rusalim Durnea din comuna Zimbor, judeţul Sălaj, a refuzat să facă slujbă de înmormântare pentru o femeie dintr-o familie foarte săracă, până nu a primit de la soţul acesteia suma de 1000 de lei, datoria pe care o avea familia faţă de biserică, scrie Graiul Sălajului.

Ziarul local relatează că Vasile Arghişan, cioban în sat, cu 2 copii mici şi salariu de 700 de lei, s-a rugat de preot să îi înmormânteze soţia contra sumei de 500 de lei, dar acesta a cerut 1000. „Parintele nu a acceptat nicicum. Am vrut sa vedem cine-i acest preot neindurator si cu inima de piatra. Deja aveam si numai simpla curiozitate cum poate arata un astfel de om in sutana? Ne-am dus la acest Durnea Rusalim. O intrebare ne ocupa tot universul mintilor noastre. Poate explica preotul cum e posibil sa ceri bani, si nu putini, pentru inmormantare, stiind ca iei de la gura a doi copii mici si extrem de saraci, care tocmai au ramas orfani.
Culmea, preotul Durnea Rusalim chiar avea o explicatie. Desigur, foarte deranjat de prezenta noastra ca reporteri, a spuns ca el a respectat ordinele consiliului parohial din Zimbor si ca „nu s-a dorit ca aceasta familie sa fie inmormantata fara bani”.
L-am zgandarit putin si i-am spus, de parca nu stia, care este situatia familiei. A rabufnit si a ne-a amenintat ca cheama politia. Am plecat, facea scandal”, scriu jurnaliştii sălăjeni. Aceştia au făcut o chetă pentru a-i ajuta pe copiii familiei Arghişan şi ca urmare a scandalului creat în judeţ, purtatorul de cuvant al Episcopiei Salajului, Claudiu Nechita, a comunicat că banii vor fi returnaţi: „Intr-adevar, cele relatate de voi sunt asa cum mi le-ati prezentat. Am luat legatura cu preotul din Zimbor, Durnea Rusalim, care mi-a spus ca nu a avut taria sa prezinte situatia sociala a familiei Arghisan in consiliul parohial din Zimbor si, in consecinta, a actionat dupa ordinul consiliului parohial. Preotul isi asuma toata actiunea pe care a savarsit-o. Tot preotul mi-a spus ca suma de 1.000 de lei va fi inapoiata familiei Arghisan. Cred ca acest lucru este cel mai important. In continuare vom cerceta situatia si vom vedea daca se impun si alte masuri”

0 Comentarii

Shares