Iun 3, 2023, 13:38

Un român vecin cu organizatorul atentatelor din Paris, prins în mijlocul schimburilor de focuri

Le Monde

Un român a fost martor fără voie al raidului trupelor speciale franceze, în urma căruia a fost omorât Abdelhamid Abaaoud. Costică, așa cum îl numește Le Monde, stătea pe același palier cu liderul terorist. Speriat la auzul schimbului de focuri, românul a vrut să iasă din apartament când a dat nas în nas cu trupele RAID care i-au cerut să se pună la pământ. Soldații l-au sfătuit să nu facă vreo mișcare greșită, după cum povestește Costică jurnaliștilor francezi. Apoi i-au spus să părăsească imediat clădire:

„Am început să mă târăsc afară. Mi-am dat imediat seama că nu era o operațiune normală împotriva dealerilor din clădire”, povestește Costică.

Unul câte unul locuitorii încep să iasă din clădire, sub escorta poliției și a agenților de la securitatea civilă și merg spre centrul de sănătate din cartier, unde le-a fost pregătit un mic dejun. Costică, Marwan, Jelena și Samia, vecinii de la primul etaj, același la care locuia și Abdelhamid Abaaoud, încearcă să își mențină calmul, își amintesc jurnaliștii de la Le Monde. Mai mulți psihologi discută cu ei, iar primăria le-a găsit deja un loc în care să îi cazeze o primă noapte. Ei sunt dintre cei norocoși, alți vecini încă mai stau ascunși și se roagă să scape nevătămați din asediul ce a durat până la urmă 7 ore. Este și cazul unui bătrân care va avea nevoie de ajutorul celor de la Crucea Roșie să iasă din casă.

Românul și vecinii său sunt la 500 de metri de clădire, deloc izolați. Toată lumea îi sună, prieteni, familiile din țară, dar și mai multe canale de radio sau TV care au făcut rost de numărul lor.

Asaltul a luat sfârșit, dar intrarea va fi interzisă cel puțin o zi, află Costică. Imediat, o veste șoc. Procurorul Parisului anunță în direct la televizor că a fost nevoit să își retragă echipele pentru că există riscul prăbușirii clădirii după ce o femei s-a aruncat în aer.

Jihadistul belgian Abdelhamid Abaaoud, presupusul organizator al atentatelor de vinerea trecută de la Paris, a murit în asaltul de miercuri al forțelor de poliție de la Saint-Denis.

„Abdelhamid Abaaoud a fost identificat în mod oficial, după compararea amprentelor, ca fiind ucis în timpul asaltului (…) Este vorba de un cadavru descoperit în imobil, ciuruit de gloanțe”, se arată într-un comunicat al procurorului François Molins, însărcinat cu ancheta în cazul atacurilor soldate cu 129 de morți și peste 350 de răniți.

Premierul francez Manuel Valls a salutat imediat neutralizarea unuia dintre organizatorii atentatelor. Poliția a crezut inițial că Abdelhamid Abaaoud se află în Siria, dar investigația a condus forțele de ordine spre o casă din suburbia pariziană Saint-Denis, unde trupe speciale puternic înarmate au luat cu asalt clădirea în zorii zilei de miercuri, declanșând un puternic schimb de focuri și mai multe explozii.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares