Oct 24, 2021, 16:46

Ungaria a terminat gardul de sârmă ghimpată de la frontiera cu Croaţia

imigranti

Cei 41 de kilometri de gard de sârmă ghimpată de la frontiera Ungariei cu Croaţia sunt gata. Baricadarea menită să oprească valului de refugiaţi care îşi caută cale spre vestul și nordul Europei a fost finalizată azi-noapte, au anunţat autorităţile de la Budapesta.

Ungaria a acuzat autoritățile croate că-i încurajează pe migranți să-i treacă „ilegal” frontiera. Șefa diplomației de la Zagreb, Vesna Pusic, a anunțat aseară însă că Ungaria a convenit cu Croația să lase să intre pe teritoriul său migranții „vulnerabili”. Însă, din partea ungară, nu a putut fi obținută nicio confirmare până în prezent.

Croația a dezamăgit Ungaria și Uniunea Europeană deoarece a eșuat în protejarea adecvată a graniței externe a blocului comunitar, a afirmat sâmbătă un purtător de cuvânt al guvernului ungar, care a precizat că nu se vede o scădere a afluxului de migranți, informează Reuters.

„Croația a dezamăgit nu numai Ungaria, ci și Uniunea Europeană și a renunțat la toate angajamentele juridice pe care și le-a asumat”, a declarat presei purtătorul de cuvânt Zoltan Kovacs, care a reclamat faptul că țara vecină a adus în mod continuu migranții la frontiera cu Ungaria. Consilierul pe probleme de securitate Gyorgy Bakondi a declarat, la rândul său, că aproximativ 8.000 de migranți au fost trimiși din Croația numai în ziua de vineri, iar aceștia au fost înregistrați la intrarea în Ungaria conform procedurilor europene, potrivit Agerpres.

Budapesta a mai ridicat un astfel de gard pe 175 km la frontiera sa cu Serbia, pe care l-a întărit apoi cu o palisadă de patru metri înălțime. Planurile Ungariei includ şi instalarea unui gard de sârmă ghimpată la Graniţa cu România, la care s-au început deja lucrările. Valul de migranți a început să se îndrepte spre Croația în această săptămână după ce Ungaria a închis marți în întregime granița cu Serbia, pe unde zeci de mii de refugiați au trecut în ultimele săptămâni.

0 Comentarii

Shares