Mai 31, 2023, 00:58

Ungaria, ameninţată că va fi scoasă din UE

orban

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat luni că va considera „cauză de divorţ” introducerea pedepsei cu moartea în Ungaria, relatează MTI, citat de Mediafax.

„Nimeni care introduce pedeapsa capitală nu îşi are locul în Uniunea Europeană”, a declarat el într-un interviu acordat luni Suddeutsche Zeitung.

Juncker a afirmat că face parte din crezul politic elementar absenţa pedepsei cu moartea, aşa că va apărea un conflict în cazul în care premierul ungar Viktor Orban va contesta acest principiu.

Comentând afirmaţiile lui Orban potrivit cărora planul de redistribuire a imigranţilor în cadrul UE este o „nebunie”, Juncker a declarat că premierul ungar „nu este în mod evident familiar cu termenii psihologiei şi neuroştiinţei dar acest lucru nu trebuie să îi fie imputat”.

Orban a generat un val de nemulţumire în Europa la sfârşitul lui aprilie, când a afirmat că subiectul pedepsei cu moartea, care a fost abolită în 1990 în Ungaria după înlăturarea de la putere a regimului comunist, a fost „repus pe ordinea de zi”. Comisia Europeană a reamintit că abolirea pedepsei capitale este „o condiţie prealabilă pentru aderarea la UE” şi pentru a rămâne în cadrul blocului comunitar.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares