Iun 7, 2023, 22:06

Ungaria face marcajele pentru gardul de la graniţa cu România

Sursa captura video Al Jazeera

Autorităţile ungare fac marcajele pentru amplasarea gardului metalic de la graniţa cu România, scrie Reuters.

Mai mulţi ingineri şi poliţişti au fost văzuţi la frontieră în timp ce făceau măsurătorile necesare. Cu o zi în urmă, ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, anunţa că Ungaria se va baricada în faţa valului de imigranţi prin extinderea gardului metalic spre frontiera cu România.

Sursa captura video Al Jazeera
Sursa captura video Al Jazeera

 

Măsura este necesară pentru că traficanţii de persoane care tranzitează Serbia îşi schimbă rutele, existând probabilitatea să se îndrepte spre România. Gardul ar urma să înceapă de la punctul frontierei dintre Ungaria/Serbia/România şi să continue pe o distanţă rezonabilă dacă presiunea migraţiei se mută spre România, a explicat şeful diplomaţiei ungare.

Gardul construit de Ungaria de-a lungul graniţei sârbe se termină în zona localităţii ungare Kübekháza, situată la frontiera cu România şi cu Serbia.

Oficialul ungar a precizat că Budapesta a informat deja Ministerul român de Externe despre planul de extindere a gardului metalic pe o distanţă de câţiva kilometri, dincolo de Râul Mureş, de-a lungul frontierei cu România.

La rândul său, Ministerul român al Afacerilor Externe a apreciat că ridicarea unui gard între două state membre ale UE şi care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, în conformitate cu spiritul european, precizând că această poziţie a fost comunicată părţii ungare.

Reacţii au fost şi din partea premierului Victor Ponta care a precizat că gestul Ungariei este unul anormal pentru o ţară europeană.

România şi-a dorit să fie membru al UE pentru a respecta valorile europene, că problema refugiaţilor este o problemă a Europei pe care trebuie să o rezolvăm împreună. Din păcate, comportamentul oficialilor maghiari nu are nicio legătură cu ideea de Europa, ziduri, câini poliţişti, arme, asta arată ca în anii ’30. E un lucru pe care îl spun cam toţi liderii europeni şi, dacă se supără sau nu se supără oficialii maghiari, mă interesează destul de puţin, a adăugat Ponta.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares