Feb 3, 2023, 02:27

Ungaria nu mai acceptă imigranți. UE cere explicații

viktor

Guvernul Ungariei a decis, marţi, suspendarea unilaterală pe termen nedeterminat a unui acord cu Uniunea Europeană privind acceptarea solicitanţilor de azil, invocând „protejarea intereselor poporului ungar”.

„Din raţiuni tehnice, Guvernul Ungariei a decis suspendarea pe termen nelimitat a Acordului Dublin, ce reglementează situaţia solicitanţilor de azil”, informează un comunicat oficial citat de MTI.

„Este necesară protejarea intereselor poporului ungar”, a explicat Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al Guvernului Ungariei, în interviuri acordate cotidianului austriac Die Presse şi site-ului ungar Index.

„Barca este plină. Ne dorim cu toţii o soluţie europeană, dar trebuie să protejăm interesele poporului ungar şi ale ţării”, a precizat Kovacs, amintind că autorităţile ungare se confruntă cu un aflux masiv de refugiaţi.

 Săptămâna trecută, premierul de dreapta al Ungariei, Viktor Orban, anunţa că Guvernul de la Budapesta nu va aştepta o „soluţie europeană” la problema imigraţiei, precizând că este responsabilitatea ţării să îşi protejeze frontierele. „Guvernul Ungariei nu va aştepta o soluţie europeană la problema imigraţiei; statul are responsabilitatea de a-şi proteja frontierele”, declara Viktor Orban, citat de Mediafax. „Intrarea ilegală într-un stat este o infracţiune care trebuie evitată”, a subliniat Orban. Referindu-se la controversatul plan al Ungariei de a construi un gard la frontiera cu Serbia, Orban sublinia că este vorba de „un detaliu tehnic” pentru menţinerea securităţii.

Viktor Orban a catalogat drept „nebunie” planul Comisiei Europene care prevede distribuirea în numeroase state UE a zeci de mii de imigranţi extracomunitari aflaţi în Italia şi Grecia.

UE cere explicaţii Ungariei privind decizia de a nu mai accepta imigranţi extracomunitari

Comisia Europeană a intervenit, marţi seară, cerând explicaţii Guvernului Ungariei în legătură cu decizia de a suspenda procedurile de acceptare a imigranţilor extracomunitari, informează Reuters.

„În contextul în care Tratatul Dublin nu prevede posibilitatea suspendării transferurilor imigranţilor, Comisia Europeană cere Ungariei să ofere imediat clarificări în legătură cu natura şi amploarea problemelor tehnice invocate, precum şi despre măsurile luate pentru remedierea situaţiei”, anunţă un reprezentant al Executivului UE citat de Reuters.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares