Mai 18, 2021, 11:47

Uniunea Europeană închide ruta balcanică pentru imigranţii clandestini

refugiati

UPDATE UE aşteaptă de la Turcia să reprimească „toţi refugiaţii care nu sunt sirieni” şi să facă totul pentru a opri plecarea migranţilor sirieni de pe coastele turce, a subliniat luni premierul olandez Mark Rutte, la sosirea la summitul menit să impulsioneze cooperearea UE-Turcia în criza migraţiei.

„Este foarte important ca Turcia să fie mai întâi pregătită să reprimească toţi refugiaţii care nu sunt sirieni”, a declarat Rutte, care a asistat duminică seara la o reuniune de coordonare cu cancelarul german Angela Merkel şi premierul turc Ahmet Davutoglu, relatează AFP online.

Ruta balcanică, aleasă de zecii de mii de imigranţi şi refugiaţi ca să ajungă în Europa, va fi închisă, potrivit unui document semnat de liderii europeni duminică şi care va fi prezentat astăzi la Bruxelles.

„Fluxul de imigranţi de pe ruta Balcanilor de Vest va lua sfârşit. Această rută va fi închisă”, au declarat mai mulţi diplomaţi pentru Politico.eu.

Întâlnirea nu a durat mult, iar diplomaţii au căzut de acord şi asupra măsurilor care să readucă normalitatea în zona Schengen până în luna decembrie.

„UE va susţine Grecia în acest moment dificil şi va face maximumul posibil pentru a ajuta statul să gestioneze situaţia”, se precizează în documentul agreeat de cele 28 de state membre şi consultat şi de publicaţia Le Figaro.

Peste 131.000 de imigranţi au sosit în Europa în primele două luni ale anului, mai mult decât în prima jumătate a anului trecut, potrivit ONU. Liderii statelor UE se întâlnesc luni la Bruxelles pentru a analiza acordul stabilit cu Turcia la finalul anului trecut în privinţa reducerii numărului de imigranţi din Europa. România este reprezentată de premierul Dacian Cioloş, Klaus Iohannis delegându-i şefului guvernului atribuţiile, datorită unei vizite programate de mai mult timp în Israel.

Turcia a acceptat în schimbul unei sume de trei milioane de euro să reţină imigranţii din ţară, unde se află deja peste două milioane de refugiaţi. Cei mai mulţi imigranţi care ajung în Grecia, principala poartă de intrare în UE, provin din Turcia, după ce traversează Marea Mediterană.

0 Comentarii

Shares