Mai 18, 2021, 11:36

Uniunea Europeană nu iartă Rusia de sancțiuni

sanctions-putin

Uniunea Europeană a oficializat luni prelungirea cu încă șase luni a sancțiunilor împotriva Rusiei.

„Pe 21 decembrie 2015, Consiliul Uniunii Europene a prelungit cu şase luni sancţiunile contra Rusiei, până pe 31 iulie 2016. Sancţiunile, introduse pe 31 iulie 2014, au fost o reacţie la acţiunile Rusiei în estul Ucrainei”, aminteşte Consiliul UE, într-o scurtă postare pe pagina oficială.

Aceste sancțiuni au fost instituite în iulie 2014, după anexarea Crimeii, pentru o perioadă inițială de un an. Dar declanșarea conflictului armat de către separatiștii proruși din estul Ucrainei a determinat UE să le înăsprească. Anul acesta în luna iulie măsurile au fost prelungite până pe 31 ianuarie 2016, în așteptarea implementării acordurilor de pace convenite în februarie la Minsk de guvernul ucrainean și separatiști.

Sancţiunile impuse Rusiei vizează domeniul energiei, sistemul bancar şi industria rusă de apărare. Premierul rus Dmitri Medvedev a confirmat că, începând de pe 1 ianuarie 2016, Ucraina se va regăsi pe lista țărilor împotriva cărora Moscova aplică un embargou privind importurile de produse alimentare. Astfel, pe piața Rusiei nu vor putea intra prin intermediul societăților ucrainene produse provenite din țările vizate de embargoul instituit de guvernul rus ca represalii la sancțiunile occidentale, a explicat șeful executivului rus.

Iar Uniunea Europeană anunțase deja că nu intenționează să relaxeze sancțiunile impuse Rusiei în schimbul cooperării pentru rezolvarea crizelor din Siria și Libia.

„Există un interes european pentru a lucra cu Rusia pe probleme care sunt o prioritate pentru noi. Însă acest lucru nu va fi niciodată o monedă de schimb împotriva sancțiunilor impuse pentru situația din Ucraina”, a declarat șefa diplomației europene, Federica Mogherini, într-un interviu publicat duminică de cotidianul italian Corriere della Sera.

0 Comentarii

Shares