Mar 25, 2023, 12:38

Urgență mondială de sănătate publică din cauza virusului Zika

zika

Organizația Mondială a Sănătății consideră că răspândirea virusului Zika constituie ”o urgență globală de sănătate publică” întrucât poate fi legată direct de creșterea numărului de nou-născuți cu malformații congenitale înregistrați în Brazilia în ultima vreme, transmite Reuters, citat de Agerpres.

„Membrii comitetului au fost de acord că această situație întrunește condițiile pentru a o declara o urgență globală de sănătate publică. Am acceptat acest sfat”, a precizat Margaret Chan.

Reuniunea a fost convocată după ce, săptămâna trecută, OMS a apreciat că virusul Zika are o ”propagare explozivă” și că ar putea infecta un număr de trei până la patru milioane de persoane pe continentul American în cursul acestui an. Riscurile de răspândire în întreaga lume sunt cu atât mai mari cu cât anul acesta, în luna august, Brazilia va găzdui Jocurile Olimpice la Rio de Janeiro.

OMS a fost criticată pentru că a reacționat prea încet în fața epidemiei de Ebola din Africa occidentală, epidemie care a ucis mai mult de 10.000 de oameni. În acest context agenția ONU a promis că va reacționa mai bine în cazul unei crize medicale, iar acum are șansa de a demonstra că se ține de cuvânt.

Brazilia, țara cea mai afectată de virusul Zika, a tras semnalul de alarmă în luna octombrie, în fața unui număr neobișnuit de mare de cazuri de microcefalie în nord-estul țării. De atunci, în această țară au fost înregistrate 270 de cazuri confirmate de microcefalie și aproape 4.000 de cazuri suspecte, față de doar 147 în 2014.

Autoritățile din Columbia, El Salvador, Ecuador, Brazilia, Jamaica și Puerto Rico au recomandat deja femeilor să evite să rămână însărcinate câtă vreme epidemia nu este ținută sub control.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares