Iun 6, 2023, 18:59

Varoufakis, acuzat de înaltă trădare. Curtea Supremă din Grecia cere ridicarea imunității

Yanis Varoufakis

Curtea supremă de justiţie din Grecia a cerut, marţi după-amiază, Parlamentului anularea imunităţii deputatului Yanis Varoufakis, fost ministru al Finanţelor, acuzat de „înaltă trădare” după ce a dezvăluit informaţii despre un presupus plan secret de ieşire a ţării din zona euro, scrie Ekathimerini, citat de Mediafax.

Potrivit ziarului italian La Repubblica, solicitarea instanţei supreme a fost făcută după două plângeri împotriva deputatului Syriza.

Una dintre plângeri a fost depusă de Apostolos Glenzos, primarul oraşului Stylida (centru) şi liderul partidului antisistem Teleia. O altă reclamaţie la Curtea supremă a fost făcută de un avocat, Panayiotis Giannopoulos. Cei doi îl acuză pe Yannis Varoufakis, care a demisionat din funcţia de ministru al Finanţelor pe 6 iulie, de „înaltă trădare” şi de daune aduse economiei Greciei.

Suspendarea imunităţii parlamentare a deputatului Syriza este puţin probabilă, dat fiind că este în mod clar vorba de o activitate cu caracter politic.

Yanis Varoufakis a dezvăluit că elaborase un plan de implementare a unui sistem paralel de plăţi, pentru a permite continuarea tranzacţiilor bugetare în cazul prelungirii măsurilor de control al capitalului bancar. Fostul ministru al Finanţelor susţine că nu era nimic ilegal în acest plan controversa.

Dezvăluiri incredibile ale lui Yanis Varoufakis din culisele planului de a scoate Grecia din zona Euro, au fost făcute în primul interviu de la demiterea sa, prezentat de BreakingNews24. Fostul ministru de Finanţe, mâna dreaptă a premierul Alexis Tsipras, admite că va vota în Parlament împotriva acordului semnat de el cu Eurogrup. Şi asta pentru că a luat întotdeauna în calcul un „Grexit” dacă Eurogrupul ar fi forţat închiderea băncilor greceşti. Grecia este victima unei înscenări, iar rezultatul referendumului a fost risipit, spune Varoufakis, potrivit unui interviu pentru publicaţia Newstatesman.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares