Ian 28, 2023, 06:30

Varoufakis: Dacă Grecia pică, se pierd 1000 de miliarde de euro. Creditorii, nişte terorişti

Yanis Varoufakis

Totul era pregătit de la început, de acum 5 luni exista un plan pentru a distruge un guvern care nu accepta să se lase şantajat de Europa. Uniunii Europene nu îi place democraţia

Jurnaliştii spanioli de la El Mundo au fost primiţi de Yanis Varoufakis în biroul lui din Atena. Ministrul de Finanţe spune că este obosit şi nu ascunde asta. În urmă cu 5 luni era un respectat profesor universitar, iar acum se luptă cu Europa şi viitorul ţării. Nu se fereşte că acuze creditorii de şantaj şi terorism şi spune că vor să dea Grecia ca exemplu ţărilor care ar putea îndrăzni să îi înfrunte.

Cum vă simţiţi, domnule Varoufakis?

Sunt bine. Obosit, dar bine. Îmi fac treaba şi răspund la ceea ce se întâmplă în Europa.

Sunteţi ministru doar de 5 luni. V-aţi gândit vreodată că veţi ajunge într-o situaţie atât de tensionată ca aceasta?

Da, mă aşteptam. Speram din tot sufletul să nu se întâmple, dar pe de altă parte mă aşteptam Eram pregătit pentru acest scenariu. Şi dacă nu eram pregătit, încă din primele mele zile ca ministru nu aş fi avut de ales decât să ma obişnuiesc cu asta. Încă din prima săptămână ca ministru m-am întâlnit cu preşedintele Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, şi de atunci mi-a fost foarte clar că aveam doar două opţiuni: să semnăm acordul acceptat de anteriorul guvern grec sau, în caz contrar, se termina ajutorul internaţional. L-am întrebat dacă mă ameninţa cu „Grexit” de la prima noastră întâlnire, iar el mi-a răspuns insistând că dacă nu semnam se termina ajutorul. Toţi ştiam însă că fără el ajungeam să închidem băncile. Aşa că, să vă răspund întrebării, totul era pregătit de la început, că de acum 5 luni exista un plan pentru a distruge un guvern care nu accepta să se lase şantajat de Europa.

Băncile elene au fost închise toată săptămâna. Să presupunem că la referendumul de mâine se răspunde cu „DA” acordului propus de creditorii internaţionali, pe care guvernul îl respinge.

Oricare ar fi rezultatul referendumului, luni semnăm un acord, sunt extrem de sigur. Europa are nevoie de acord, Grecia are nevoie de acord, aşa că vom ajunge sigur la un acord. Doar că dacă se va vota cu „DA” vom avea un acord nu rău, ci absolut nefast. Şi asta pentru că nu este sustenabil, pentru că parte care face referire la finanţare este incompletă, pentru că nu dă speranţă nici imbold companiilor care vor să investească în Grecia şi pentru că nici măcar nu pune capăt tensiunii şi temerii de a fi în permanentă negociere. În momentul în care vom semna acel acord ce ne-a fost pus pe masă în luna iunie, va trebui să negociem un alt acord, pentru că acesta este doar pentru o perioadă de 5 luni. Acest acord pe care vor să îl semnăm nu va crea condiţiile de speranţă şi stabilitate de care această economie are nevoie pentru a putea ridica fruntea.

Şi dacă se va vota cu „NU”?

Dacă se va vota cu NU, premierul grec, Alexis Tsipras, va avea muniţie pentru a putea negocia un acord mai bun. Să nu mă înţelegeţi greşit. Dacă acordul va fi respins prin vot, nu vom avea unul nou fantastic. Chiar deloc. Dar vom reuşi să nu fie la fel de rău cum este cel pe care ni-l propun acum. Dacă se votează NU, Tsipras va călători luni la Bruxelles şi va încheia un acord mai bun, iar ziua următoare, marţi, băncile elene îşi vor redeschide porţile.

Este terorism. De ce ne-au forţat să închidem băncile? Ca să le dea oamenilor sentimentul de frică. Şi când este vorba de extinderea terorii, acel fenomen se numeşte terorism

Dacă vă înşelaţi şi nu se întâmplă aşa? Imaginaţi-vă că va fi NU, că Uniunea Europeană refuză să negocieze un nou acord şi că va ţine robinetul închis. Până când va putea Grecia să suporte această situaţie a băncilor închise?

Marţi se vor deschide băncile. Credeţi-mă. Forţele conservatoare ale Europei aşteaptă şi îşi doresc ca oamenii să voteze DA la referendum. Asta e evident. Dacă nu vor reuşi, în ziua următoare, Mario Draghi va apăsa butonul roşu pentru ajutorul de urgenţă ELA şi băncile vor fi deschide. Dacă se va vota NU, în ciuda tuturor ameninţărilor prin care încearcă să influenţeze votul, Tsipras va merge rapid la Bruxelles, se va ajunge la un acord şi băncile vor deschide oricum.

De ce sunteţi atât de sigur că Uniunea Europeană ar accepta un nou acord cu dumneavoastră dacă se votează că NU?

Problema este că Uniunii nu îi place democraţia. Poporul este suveran. Asta este democraţie. Ce a făcut Europa a fost să ne respingă o mică extindere a programului de ajutor care ne-ar fi permis să trecem prin acest referendum cu calm şi linişte, cu băncile deschide. Nu, ei ne-au obligat să închidem băncile.

Insist, de ce sunteţi atât de sigur că Bruxelle şi Atena vor încheia un acord chiar şi în cazul în care grecii reping prin referendum propunerea făcută de Uniunea Europeană?

Pentru că miza este prea mare, atât pentru Grecia, cât şi pentru Europa, de asta sunt sigur. Dacă Grecia se prăbuşeşte, 1000 de miliarde e euro(echivalentul PIB-ului spaniol) se vor pierde. Sunt prea mulţi bani şi nu cred că Europa îşi poate permite luxul acesta.

Dacă se votează cu DA, veţi accepta rezultatul şi veţi semna acordul pe care Bruxellesul l-a pus pe masă?

Cum am mai spus, prefer să îmi tai o mână înainte de a semna un acord despre care ştiu că nu este viabil. Dacă se va spune DA acordului, voi demisiona din funcţie imediat ce se dă rezultatul oficial.

Presupun că în acest caz va demisiona şi restul Guvernului şi se vor organiza alegeri anticipate. Nu?

Nu ştiu, nu pot vorbi pentru ceilalţi, doar pentru mine.

Şi ce credeţi că se va întâmpla? Sondajele arată că cei care vor vota DA sunt tot mai mulţi.

Care sondaje? Interesant este că aici nu s-au publicat sondaje oficiale. E fascinant, nu vi se pare? De ce oare se întâmplă asta?
(…)

Sunteţi cunoscut ca un om care spune ce gândeşte. De ce nu vreţi să vorbiţi de Spania?

Pentru că nu trebuie să fac asta. Sunt sigur că spaniolilor le este foarte clar mesajul pe care vor să îl transmită cu cazul Greciei. Nu credeţi?

Eu nu sunt atât de sigură…

Vor să transforme Grecia într-un exemplu pentru ceilalţi. Despre asta este vorba. Nu are legătură neapărat cu Grecia.
(…)

Pe străzile din Atena se simte că oamenilor le este tot mai teamă, cu fiecare zi ce trece.

Aşa este. Ce fac în Grecia are un nume. Terorism

Chiar credeţi că ceea ce se întâmplă cu Grecia are legătură cu terorismul?

Bineînţeles că aşa cred. Este terorism. De ce ne-au forţat să închidem băncile? Ca să le dea oamenilor sentimentul de frică. Şi când este vorba de extinderea terorii, acel fenomen se numeşte terorism. Dar sper ca frica să nu câştige.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares