Varoufakis: Syriza este acum o forţă dominantă. Dacă reuşim să scăpăm uniţi din acest dezastru şi să gestionăm cum trebuie un „Grexit”…Pentru distrugerea Uniunii Monetare ai nevoie de multă experienţă
Dezvăluiri incredibile ale lui Yanis Varoufakis din culisele planului de a scoate Grecia din zona Euro, în primul interviu de la demiterea sa. Fostul ministru de Finanţe, mâna dreaptă a premierul Alexis Tsipras, admite că va vota în Parlament împotriva acordului semnat de el cu Eurogrup. Şi asta pentru că a luat întotdeauna în calcul un „Grexit” dacă Eurogrupul ar fi forţat închiderea băncilor greceşti. Grecia este victima unei înscenări, iar rezultatul referendumului a fost risipit, spune Varoufakis, potrivit unui interviu pentru publicaţia Newstatesman.
R: Cum vă simţiţi?
Yanis Varoufakis: Mă simt în al noulea cer(n.r. „top of the world”). Nu mai trebuie să trăiesc programul acela haotic, absolut inuman, incredibil. Am dormit numai 2 ore în fiecare zi timp ce 5 luni. Sunt uşurat că nu mai trebuie să susţin presiunea incredibilă de a negocia dintr-o poziţie pe care o pot apăra cu dificultate, chiar dacă am reuşit să forţez şi cealaltă parte să consmită, dacă înţelegeţi ce vreau să spun.
R: Cum a fost? V-a plăcut vreun aspect al acestei experienţe?
Yanis Varoufakis: Mi-a plăcut mult. Dar după ce primeşti informaţii din interior…să ai cele mai mari temeri confirmate. Să ai puterile să îţi vorbească în mod direct şi să fie exact aşa cum te temeai – situaţia a fost mai rău decât îmi imaginam. Aşa că asta a fost amuzat, să ai un scaun în primul rând.
R: Aţi spus că motivul pentru care creditorii au obiectat a fost pentru că aţi încercat să vorbiţi în limbaj economic în Eurogrup, dar nimeni nu face asta acolo.
Yanis Varoufakis: Nu e vorba că nu am fost discuţii bune. Era un refuz total de a ne angaja în argumente economice. Un vid. Prezentai un argument la care ai lucrat mult, pentru a fi sigur că este coerent, şi te primeau cu priviri goale. Ca şi cum nu ai fi vorbit niciodată. Ceea ce spui este independent de ceea ce spun ei. Puteai să cânţi şi imnul Suediei, ai fi primit aceeaşi replică. Este înfricoşător pentru cineva obişnuit cu o dezbatere academică, unde cealaltă parte participă întotdeauna. Aici nu exista niciun fel de participare.(…)
Despre Eurogrup: Avem un grup inexistent care are cea mai mare putere să decidă vieţile europenilor. Nu răspunde nimănui, pentru că nu există legal. Sunt decizii de viaţă şi de moarte şi nimeni nu este obligat să răspundă
R: Ce ne spuneţi de Merkel?
Yanis Varoufakis: Trebuie să înţelegeţi că nu am avut nicio legătură cu Merkel, miniştrii de finanţe vorbesc cu miniştrii de finanţe, premierii discută cu cancelarii. Din ceea ce înţeleg eu, ea era foarte diferită. A încercat să-l placheze ca la rugby pe premierul Tsipas. A spus: „Vom găsi o soluţie, nu îţi face griji, nu voi lăsa nimic îngrozitor să se întâmple. Tu fă-ţi temele şi lucrează cu instituţiile, lucrează cu Troika, nu poate fi niciun impas aici.” Eu nu am auzit asta de la omologii mei – şeful Eurogrup şi domnul Schäuble au fost foarte fermi. La un anumit moment mi-au spus fără echivoc: „Acesta este un cal. Ori te urci pe el, ori moare”.(…)
R: Care este cea mai mare problemă cu modul în care funcţionează Eurogrup?
Yanis Varoufakis: Să vă dau un exemplu. A fost un moment în care preşedintele Eurogrup a decis să acţioneze împotriva noastră şi să ne oprească. A făcut cunoscut faptul că Grecia era în drum spre ieşirea din zona Euro. Există o convenţie potrivit căreia comunicatele trebuie să vină din partea tuturor, unanim, iar preşedintele nu poate decide singur o reuniune a Eurogrup şi excluderea unui stat membru. El a spus: „Sunt sigur că pot face asta”. Aşa că am cerut o opinie legală. Toată lumea s-a oprit pentru 5-10 minute, oficialii au început să vorbească între ei, la telefon, iar unii dintre ei, experţi juridici, mi-au spus că Eurogrupul nu există legal, nu există niciun tratat care să fi pus bazele acestui grup.
Aşa că avem un grup inexistent care are cea mai mare putere să decidă vieţile europenilor. Nu răspunde nimănui, pentru că nu există legal. Nu este păstrată nicio minută. Totul e confidenţial. Niciun cetăţean nu ştie ce se vorbeşte în interior. Sunt decizii de viaţă şi de moarte şi nimeni nu este obligat să răspundă în faţa nimănui.(…)
R: Este totul controlat de dorinţa nemţilor?
Yanis Varoufakis: Complet şi fără dubiu. Nu de dorinţe, ci direct de ministrul german de finanţe. Este ca o orchestră bine pusă la punct, iar el este dirijorul. Totul se întâmplă în armonie. Poate sunt perioade în care orchestra nu cântă la fel de bine, dar el reuşeşte şi o pune din nou pe calea cea dreaptă.(…) Syriza este acum o forţă dominantă. Dacă reuşim să scăpăm uniţi din acest dezastru şi să gestionăm cum trebuie un „Grexit”…am putea avea o șansă. Dar nu sunt sigur că avem cum să gestionăm, pentru că pentru distrugerea Uniunii Monetare ai nevoie de multă experienţă, şi nu ştiu dacă avem aşa ceva în Grecia fără ajutor din exterior.
Ați fi șocat dacă Tsipras ar demisiona?
Varoufakis: Nimic nu mă mai șochează în ultimele zile.
R: Deci vă gândeaţi să părăsiţi zona Euro din prima zi.
Yanis Varoufakis: Bineînţeles!
R: V-aţi pregătit pentru asta?
Yanis Varoufakis: Răspunsul este da şi nu. Am format un mic grup, un cabinet de război în interiorul ministerului, aproximativ 5 oameni care am procedat aşa: am început să concepem o teorie, pe hârtie, cu tot ceea ce putea fi făcut pentru un „Grexit”. Dar este una să faci asta cu 5 oameni, şi alta să pregăteşti ţara pentru asta. Pentru a pregăti ţara ar fi trebuit luată o hotărâre oficială în acest sens, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată.
R: După cele întâmplate în ultima săptămână, ați fi optat pentru asta?
Yanis Varoufakis: Viziunea mea a fost că ar trebui să fim foarte atenţi să nu activăm procesul(n.r. de ieșire din zona Euro). Nu voiam ca asta să devină un proiect personal. Nu voiam să fie ca faimosul dictat al lui Nietzsche care spune că dacă te uiţi suficient în abis, abisul te va privi înapoi. Dar am crezut în momentul în care Eurogrup ne-a închis băncile, că ar trebui să energizăm procesul.
R: Nu aveți prea multă încredere acum că aceast acord va fi mai bun ca următorul.
Yanis Varoufakis: Cred că va fi mai rău. Spre că guvernul nostru va insista în restructurarea datoriei, dar nu văd cum ministrul german de Finanțe va semna vreodată așa ceva la următoarea întâlnire a Eurogrup. Dacă va face asta, va fi un miracol.
R: Exact, pentru că așa cum ați explicat, avantajul pe care îl aveați a dispărut?
Yanis Varoufakis: Da, așa cred. Doar dacă Schäuble nu va primi alte ordine de la Cancelar. Asta rămâne de văzut, dacă ea va merge pe acest drum.
R: Înțeleg foarte puțin din relația dumneavoastră cu Tsipras…
Yanis Varoufakis: Ne-am cunoscut în 2010, pentru că eram un critic proeminent la guvernului de la acea vreme.(…) Am mers șa o cafenea, eram trei, și din câte îmi amintesc el nu era foarte sigur la acea vreme care îi erau opiniile despre drahma versus euro, despre cauzele crizei, iar eu aveam, să spunem, niște opinii clare despre ceea ce se întâmpla. A început un dialog care peste ani ….Cred că am ajutat în a-i da o idee în legătură cu ce trebuie făcut.
R: Ați fi șocat dacă Tsipras ar demisiona?
Yanis Varoufakis: Nimic nu mă mai șochează în ultimele zile. Zona Euro este un loc neospitalier pentru oameni decenți. Nu aș fi șocat nici dacă ar rămâne și ar accepta un acord foarte prost. Înțeleg că simte că are o obligație față de oamenii care îl susține, ne susțin, ca să nu lase țară să devină un stat eșuat”, a spus fostul ministru într-un interviu exclusiv pentru publicaţia Newstatesman.
0 Comentarii