Mai 31, 2023, 00:29

Varoufakis: Este o lovitură de stat, Grecia va fi un vasal. Tsipras pierde susţinerea după acordul cu Eurogrup

varoufakis

Varoufakis: Europenii, chiar şi cei care nu dau doi bani pe Grecia, ar trebui să fie atenţi de acum înainte

După acordul încheiat cu Eurogrup, premierul Alexis Tsipras a pierdut atât susţinerea partidului cât şi a multor prieteni. Poate cel mai apropiat dintre ei în lupta cu măsurile de austeritate, fostul ministru de Finanţe, Yanis Varoufakis, spune că nu va vota pachetul salvare dacă nu va fi convins în Parlament de premierul Tsipras şi de înlocuitorul său, Euclid Tsakalotos.  Varoufakis acuză o lovitură de stat a Eurogrup.

„Un nou Tratat de la Versailles bântuie Europa – este o expresie pe care am folosit-o şi în primăvara lui 2012 pentru a descrie primul pachet de măsuri de austeritate care se pregătea la acea vreme. Dacă această alegorie era pertinentă, atunci este, din păcate, foarte „germană” acum.

Uniunea Europeană nu a a luat niciodată până acum o decizie care să submineze fundamental proiectul integrării europene. Liderii Europei, prin modul în care l-au tratat pe Alexis Tsipras şi guvernul nostru, au dat o lovitură decisivă proiectului european.

Proiectul integrării europene a fost, într-adevăr, accidentat mortal în ultimele zile. Aşa cum spunea Paul Krugman(n.r. economisit câştigător al premiului Nobel) pe bună dreptate, orice aţi crede despre Syriza, sau Grecia, niciunul dintre ei nu a fost cel care a ucis visul democratic al Europei unite.(…)

Acordul zonei Euro de ieri se citeşte ca un document prin care se stabilesc termenii capitulării Greciei. Este făcut ca o declaraţie care confirmă că Grecia acceptă să devină un vasal al Eurogrup.

Varoufakis: Puterile din spatele loviturii de stat au cerut predarea bunurilor publice, pentru a fi puse în seriviciul datoriei noastre nesustenabile şi imposibil de plătit

Acordul de ieri nu are nicio legătură cu economia, nici cu vreo grijă pentru vreun tip de reformă capabilă să scoată Grecia din noroi. Este pur şi simplu o manifestare a politicii de umilinţă. Chiar dacă cineva este dezgustat de guvernul nostru, ar trebuie să vadă că lista de cerinţe a Eurogrup reprezintă o distanţă majoră de decenţă şi raţiune.

Acordul cu zona Euro de ieri dimineaţă a pecetluit o anulare completă a suveranităţii naţionale, fără a pune la locul ei o politică supra-naţională şi paneuropeană. Europenii, chiar şi cei care nu dau doi bani pe Grecia, ar trebui să fie atenţi.(…)

Adevărata întrebare este: are economia Greciei vreo şansă să se recupereze în aceste condiţii? Este întrebarea care mă va preocupa în timpul sesiunilor parlamentare care vor urma în următoarele ore şi zile. Cea mai mare grijă este că o capitulare completă din partea noastră va conduce la o adâncire şi mai mare a crizei interminabile. Recentul summit al zonei Euro nu este cu nimic mai diferit de o lovitură de stat. În 1967 tancurile au fost folosite de puterile străine pentru a încheia democraţia greacă. (…)

Singura diferenţa economică este că, pe când în 1967 proprietatea publică grecă nu a fost vizată, în 2015 puterile din spatele loviturii de stat au cerut predarea bunurilor publice, pentru a fi puse în seriviciul datoriei noastre nesustenabile şi imposibil de plătit”, spune Yanis Varoufakis pe blogul personal.

Fondul Monetar Internațional a anunțat că Grecia nu a rambursat tranşa scadentă luni, de 450 de milioane de euro, după ce, în 30 iunie, guvernul Tsipras nu a achitat 1,55 miliarde de euro către FMI, intrând, tehnic, în incapacitate de plată. Băncile elene vor mai rămâne închise cel puţin 2 zile, precum şi controalele de capital.

Liderii zonei euro au reușit, luni, să ajungă la un acord, după circa 16 ore de negocieri la Bruxelles. Miniștrii de Finanțe din zona euro au propus transferarea unor active elene în valoare de până la 50 miliarde de euro într-un fond independent extern. De asemenea, Eurogrupul dorește implicarea FMI în orice program pentru Grecia, în timp ce autoritățile de la Atena se opun.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares