Mar 29, 2023, 09:47

Varoufakis în campanie electorală la Paris. „Grecia, un laborator al austerităţii, proiectul doctorului Schäuble” VIDEO

parismatch.com

Fostul ministru de Finanţe, Yanis Varoufakis, a fost invitatul-vedetă al „Sărbătorii Trandafirului”, mişcare franceză fondată în 1973 de socialistul Pierre Joxe. Varoufakis a fost invitat de fostul ministru francez al Economiei, Arnaud Montebourg, la fel de critic faţă de Europa şi guvernul de la Paris ca şi omologul său. Cei doi au plecat împreună cu trenul din Paris şi au ajuns în micul sat Frangy-en-Bresse, unde au fost întâmpinaţi de sute de oameni care au înfruntat ploaia, dar şi nu mai puţin de 80 de reprezentanţi ai marilor agenţii de presă din toată lumea. De 3 ori mai mulţi jurnalişti ca anul trecut.

Varoufakis l-a acuzat pe Wolfgang Schaüble, ministrul german de Finanţe, că vrea să împingă Grecia afară din zona euro pentru a potoli Franţa şi a denunţat ceea ce el a numit „proiectul doctorului Schäuble”.

„Schaüble vrea să grăbească un Grexit pentru a elimina rezistenţa franceză faţă de austeritate. Schaüble consideră Grecia un laborator al austerităţii, în care se experimentează memorandumul înainte să fie exportat. Frica de Grexit are scopul să potolească rezistenţa franceză, nici mai mult nici mai puţin”, a subliniat Varoufakis.

În opinia sa, al treilea plan de ajutorare a Greciei este o capitulare a Atenei în faţa creditorilor şi a fost conceput „pentru scufundarea” economiei elene.

„Dacă Grecia încearcă, în pofida bunului simţ şi legilor elementare ale economiei, să aplice acest memorandum şi reformele care-l însoţesc, ea se va precipita direct către Grexit”, a spus el, potrivit Mediafax.

Arnaud Montebourg spune că i-a făcut această invitaţie lui Varoufakis „mândru că a găsit pe cineva care s-a bătut în instanţele europene. Fostul ministru este un martor a ceea ce se întâmplă în interiorul Europei. Un important martor al situaţiei europene care merge tot mai rău în acest moment.” Cei doi au transmis şi un mesaj comun celor care conduc Europa, spunând că Frangy-en-Bresse este centrul de gravitaţie al continentului.

Întrebat miercuri ce părere are despre această întâlnire, un purtător de cuvânt al Guvernului francez, Stéphane Le Foll, a refuzat orice comentariu. „Ştiu despre reuniunile de la Frangy, la iniţiativa lui Arnaud Montebourg. Este responsabilitatea sa. Vom vedea ce se va spune”.

Nu este prima dată când Varoufakis vorbeşte despre convingerea sa, că planul mai mare al Germaniei este de a supune Franţa. Este însă cel mai agresiv discurs de până acum în acest sens. Fostul ministru de Finanţe al Greciei a recunoscut pentru El Pais că s-a pregătit de scoaterea Greciei din Euro.

parismatch.com
parismatch.com

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares