Mar 29, 2023, 18:21

Varoufakis va conduce o mişcare europeană antiausteritate

varoufakis

Se numeşte „Planul B” şi este o mişcare pe care fostul ministru de Finanţe al Greciei, Yanis Varoufakis, o va conduce alături de ceilalţi iniţiatori, majoritatea spanioli.

„O chemare pentru a construi un spaţiu european de convergenţă împotriva austerităţii şi pentru a construi o democraţie autentică”, se arată în planul-manifest al grupării.

Iniţiativa este sprijinită de sute de policieni, intelectuali şi activişti, anunţă publicaţia El Pais. De la Varoufakis la primarul Barcelonei (n.r. Ada Colau – „Podemos”), vicepreşedinta Comunităţii Velencia (n.r. Monica Oltra – „Compromis”) sau laureatul premiului Nobel pentru Economie, Joseph Stiglitz, cu toţii pun pe picioare o reţea internaţională care să încurajeze gândirea critică, antisistem.

Pentru a gira noua organizaţie, la Madrid va avea loc un congres extraordinar între 19 şi 21 februarie. Iar programul-manifest are la bază criza greacă.

„În iulie 2015 am asistat la o lovitură economică de stat executată de Uniunea Europeană şi instituţiile sale contra guvernului grec, condamnând populaţia greacă să continue să sufere politicile de austeritate pe care le-au respins de două ori prin vot. Această lovitură a intensificat dezbaterea asupra puterii instituţiilor Uniunii Europene, incompatibilitatea cu democraţia şi rolul lor ca garant al drepturilor fundamentale cerute de europeni”, se arată în textul care punctează că pentru a face faţă actualei conjuncturi trebuie adunate eforturile tuturor statelor membre.

Iniţiatorii mişcării spun că nu urmăresc să construiască un partid ci mai degrabă urmăresc formarea unui spaţiu european cu organizaţii şi mişcări care să se opună modelului actual propus de Uniunea Europeană, „care să rupă regimul european de austeritate şi să democratizeze radical instituţiile europene, punându-le în serviciul cetăţeanului”.

Printre iniţiatori se numără şi cineastul britanic Ken Loach, lingvistul american Noam Chomsky sau fost preşedintă a parlamentului grec, Zoe Konstantopoulou.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares