Feb 3, 2023, 09:08

Teroristul care l-a răpit pe românul din Burkina Faso, ucis de americani

150614-belmokhtar_f6d5550350325e4595da35c3aee4839f.nbcnews-ux-2880-1000

Mokhtar Belmokhtar, unul dintre liderii grupării teroriste Al Murabitoun, afiliată ISIS, a fost ucis într-un raid aerian din Libia. Alături de el au fost eliminaţi mai mulţi lideri ai formaţiunii. Belmokhtar este un militant algerian cu o îndelungată activitate în regiunea Sahel, pe latura sudică a Saharei, care a căzut în disgraţia Al Qaida după atacul eşuat din 2013 asupra rafinăriei algeriene în care au căzut victime şi doi români.

La mijlocul lunii mai, gruparea jihadistă salafistă Al-Mourabitoune susţinea într-o înregistrare audio difuzată de agenţia mauritană Al-Akhbar că-l deţine pe românul răpit în Burkina Faso în aprilie şi „îndeamnă Guvernul român să acorde atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului.”

Mesajul audio era prezentat în numele lui Adnan Abou Walid Sahraoui, care se prezenta drept liderul grupării, rivalul algerianului Mokhtar Belmokhtar. Această revendicare apărea ca un nou episod în lupta pentru influenţă în interiorul Al-Mourabitoune. Gruparea a fost înfiinţată în 2013 prin fuziunea între gruparea lui Mokhtar Belmokhtar şi Mişcarea pentru Unicitate şi Jijad în Africa de Vest, formaţiune jihadistă din nordul Mali.

Românul răpit, ofiţer de securitate într-o mină de mangan din nordul Burkina Faso a controversatului om de afaceri Frank Timiş,  în apropiere de frontiera cu Nigeria şi Mali, a fost răpit pe 4 aprilie.

Credit foto: NBC

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares