Mai 28, 2023, 03:53

Vești proaste pentru politicieni: Guvernul construiește două pușcării noi. Una va fi la Caracal

arest

Pe masa Guvernului se află un proiect de Hotărâre privind achiziția a două studii de prefezabilitate pentru contruirea a două penitenciare noi, unul la Caracal și unul în comuna Berceni din Prahova.    

„Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1 –  Se autorizează Ministerul Justiției, pentru Administrația Națională a Penitenciarelor, să efectueze cheltuieli pentru achiziţia a două studii de prefezabilitate destinate construirii a două penitenciare în Comuna Berceni, județul Prahova și în  Municipiul Caracal, județul Olt.

Art. 2 – Ministerul Justiţiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor răspund pentru punerea în aplicare a prezentei hotărâri”, se arată în document.

Guvernul a alocat pentru studiile de prefezabilitate 1 milion de lei, din Fondul de rezervă bugetară aflată la dispoziția Executivului. Noile penitenciare de la Caracal și Berceni vor fi construite prin valorificarea unor imobile preluate de către Administrația Națională a Penitenciarelor.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, declara la momentul avizării bugetului ministerului în comisiile parlamentare, că există un deficit de 10.000 de locuri în penitenciare, precizând că din resursele bugetare nu se poate construi o nouă închisoare.

„Există un deficit de peste 10.000 de locuri, în momentul de faţă, în penitenciare, raportat la standardele în materie. O să continuăm să facem mici investiţii în anumite penitenciare. Din păcate, locaţia în care se află un penitenciar, de cele mai multe ori nu permite extindere, nu permite creşterea capacităţii de cazare şi atunci nu avem altă soluţie decât de a construi «de la zero» penitenciare, care se pot face în momentul de faţă pe proprietatea ANP sau Ministerului Justiţiei. E un efort bugetar foarte mare”, a spus Robert Cazanciuc.

Ministrul Justiţiei a adăugat că, din discuţiile cu partenerii britanici, americani, francezi şi spanioli, care au venit să ofere expertiză, costul construirii unui penitenciar este de cel puţin 60-80 de milioane de euro.

„Nu o să putem să susţinem din efortul naţional acest program de investiţie, de aceea am făcut apel la Comisia Europeană. O să trimitem în scurt timp o scrisoare comună, împreună cu ministrul italian de Justiţie, către ceilalţi colegi din Uniune, pentru a ni se alătura în acest demers, în ideea de a avea o linie dedicată infrastructurii de penitenciare”, mai spunea ministrul.

Într-un al proiect de hotărâre al Ministerului Justiției referitor la scăderea rației de mâncare acordată persoanelor aflate în arest preventiv, publicat de bn24.ro,  se arăta că Guvernul a estimat un indice de creștere a efectivelor din penitenciare pentru anul 2016 de 105%.

hg mj

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares