Mar 25, 2023, 00:38

Viața de film a băiatului deștept Bogdan Buzăianu. Cum a fost implicat în dispariția a 119 kilograme de aur din Zambia

buzaianu

Bogdan Buzăianu, celebrul băiat deştept din energie, despre care procurorii spun că i-a dat şpagă Elenei Udrea 4 milioane de dolari, este un personaj demn de filmele cu James Bond. Numele său de scenă este Nicola Buzaianu. 

Puţină lume ştie că, în urmă cu patru ani, Buzăianu a fost actorul unei aventuri senzaţionale în exoticul peisaj al Africii. Mai exact, în Zambia. Cum a ajuns Buzăianu tocmai în Zambia, nu se știe, însă el a îndeplinit, pentru o vreme, funcția de ambasador al Zambiei la UNESCO. În 2011 presa din Zambia a relatat pe larg un scandal monstru în mijlocul căruia s-a aflat chiar băiatul deștept al energiei din România, acuzat de către președintele Zambiei că a pus mâna fraudulos pe 119 kilograme de aur, dispărute în mod ciudat din depozitele guvernului statului african. 

Președintele Michael Sata declara în toamna lui 2011 că 119 kilograme de aur au dispărut în mod misterios din clădirea Departamentului Anti-Drog din Lusaka, și că cei care sunt responsabili pentru această dispariție „s-au furișat” în Lusaka cu un avion privat și s-au întâlnit în secret cu fostul președinte Rupiah Banda.

S-a descoperit că persoana la care făcea referire președintele Zambiei era… Bogdan Buzăianu, rezident în Nicosia, Cipru, care în 12 octombrie sosise în Lusaka cu un avion privat și se întâlnise cu președintele Banda.

buzaianu ambasador

Michael Sata l-a descris pe Buzaianu drept „fugar” și l-a acuzat că împreună cu fostul șef al statului zambian au pus la cale dispariția celor 116 kilograme de aur, care fuseseră confiscate de agenții antidrog de la o grupare criminală. Presa zambiană de la vremea aceea susține că aurul ar fi valorat aproximativ 6 milioane de dolari și că ar fi fost vândut unei companii elvețiene pentru 4 milioane de dolari. Cum Buzăianu avea cetățenie elvețiană și era un apropiat al președintelui Zambiei, a fost indicat drept cel care a intrat în posesia aurului dispărut.

„Este regretabil că Departamentul Anti-Drog a capturat acest aur și apoi a dispărut în mod misterios. Se crede că cei care au cumpărat aurul au fost în Lusaka acum câteva zile. Se presupune că au sosit cu un avion privat și că s-au întâlnit cu predecesorul meu. Numele este cel al lui Bogdan Buzăianu”, a declarat președintele Sata.

Fostul președinte al Zambiei, Rupiah Banda, a explicat că Buzăianu a sosit în Lusaka pentru a-i transmite că nu mai dorește să fie ambasadorul țării africane la UNESCO, deoarece dorește să se dedice unei campanii de restaurare a unor biserici din Europa de Est.

În toiul scandalului, Buzăianu și-a angajat avocați chiar în Zambia și a anunțat că dă guvernul african în judecată pentru calomnie, cerând 100 de milioane de dolari daune. În paralel, guvernul Elveției (Buzăianu este cetățean elvețian), a trimis guvernului Zambiei un protest față de „modul în care este hărțuit” cetățeanul elvețian Nicolas Buzăianu.

În urma presiunilor, președintele Sata și-a cerut public scuze și Buzăianu a renunțat la proces.

AMBIȚIA LUI BUZĂIANU, SĂ FIE MAI TARE DECÂT MILIARDARUL BRANSON DE LA VIRGIN AIR

Nicola Buzăianu declară că are „o adâncă pasiune pentru aviație”, motiv pentru care, având și bani cu nemiluita, a decis să investească într-un proiect istoric: depăsirea recordului mondial la zbor în jurul lumii. Cu cine? Cu pilotul său personal, Ricardo Mortara. Buzăianu a dorit astfel să în concureze pe Sir Richard Branson, de la Virgin Air, care  l-a susținut financiar pe Steve Fosset, deținătorul recordului de zbor în jurul lumii.

Buzăianu declara pentru islandconnections.com că „Ricardo este prietenul meu, la fel cum este pilotul meu. Este un om grozav și nu cred să existe un pilot mai calificat și mai calm în condiții de stres. Cred cu tărie că recordul poate fi al lui și sunt fericit că fac parte din acest proiect”.

 

 

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares