Mar 30, 2023, 05:15

Viața de zi cu zi sub domnia ISIS în Siria și Irak. Orașele s-au transformat în închisori uriașe

Mideast Syria Stoned to Death

Rusia, Statele Unite, Franța sau Marea Britanie. Toată lumea bombardează Raqqa acum. Ceea ce le oferă locuitorilor, paradoxal, unice momente de liniște, spun corespondenții The Guardian. Asta pentru că jihadiștii ISIS nu se mai sunt la fel de stăpâni pe situație și mai degrabă caută refugiu printre cei 1 milion de locuitori.

În Mosul, bijuteria coroanei sălbaticilor de la Statul Islamic, locuitorii vorbesc de incredibila presiune în care trăiesc, exercitată atât din cer, cât și de pe pământ. Civilii disperați spun că extremiștii țin cu dinții de cele două orașe după ofensiva de bombardamente, în timp ce lipsa hranei și tăierile tot mai dese ale curentului se adaugă mizeriei generale.

„Nivelul de trai s-a deteriorat. Nu mai sunt bani și niciun loc de muncă. Oamenii sunt îngroziți de bombardamentele coaliției și de decapitările ISIS care nu se mai opresc”, spune Abdulkarim, un locuitor din Mosul.

Pentru Abdulkarim domnia ISIS a venit la început ca o binecuvântare. Securitatea a crescut simțitor, nu mai avea probleme cu apa curentă sau curentul și chiar și traficul se îmbunătățise, prin comparația cu guvernul irakian. Chiar dacă era nevoie să plătească o mică parte din salariul său de 835.000 de dinari(490 de lire sterline), era fericit că lucrurile păreau să se schimbe spre bine. Chiar a dona uneori 10% din salariul său califatului. Militanții respectau pe toată lumea, se salutau cu noii lor supuși pe stradă. Dar odată cu blocada impusă de Bagdad și bombardamentele coaliției, viața s-a schimbat radical. Banii nu au mai intrat în Mosul, magazinele s-au închis, iar prețul combustibilului a crescut cu până la de 4 ori mai mult.

De atunci Mosul a devenit ca o uriașă închisoare în care oamenilor nu le-a mai rămas altceva decât să spere. Pentru mulți, singura șansă de supraviețuire este să se alăture ISIS pentru mici salarii. Unica sursa de venit în zonă. Mai mult, colaboratorii SI de orice fel primesc mai mult combustibil și mâncare. Pentru că jihadiștii au trecut la rații. O familie de 11 membri primește 10 kilograme de orez pe lună, 15 kilograme de făină și 80.000 de dinari dacă este suspusă califatului.

Telefoanele mobile au fost interzise. La fel și fumatul. Iar cei care ascultă muzică sunt pedepsiți. În urmă cu o lună un rezident a fost prins cu un telefon mobil. A fost pedepsit la 45 de lovituri de bici. De durere l-a înjurat pe liderul ISIS și a fost executat, potrivit surselor The Guardian.

În ciuda presiunii tot mai mare asupra jihadiștilor, ISIS rămâne tot puternică în cele două orașe, adevărate fortărețe pentru cei care vor să le pătrundă, arată reportajul The Guardian. Dați afară din Sinjarul irakian, și sub ploaia de bombe, militanții știu că singura lor salvare este să se impună și mai tare în Raqqa și Mosul, subjugând și mai tare oamenii cărora mai noi le este interzis să părăsească orașele.

Este o imagine a asemănătoare fostei dictaturi sovietice care eșuează însă în a le asigura cetățenilor hrana și justiție, spun jurnaliștii britani. ISIS a schimbat totul în cei doi ani în Raqqa, spune un rezident. Orașul s-a transformat într-o uriașă închisoare. Trebuie să te chinui să iei legătura cu prietenii și familia, după ce Statul Islamic a interzis internetul.

Femeile se aventurează rar în afara locuințelor, de teama brutalității poliției ISIS, Hisbah, și a unității de femei, Brigada Khansaa, care pedepdesc și cea mai mică abatere de la codul strict vestimentar. Chiar și o poșetă colorată te poate arunca în închisoare.

Serviciile: Apa și alectricitatea sunt tot mai rare. În ultimele 3 luni locuitorii din Mosul au acces la ele 2 ore pe zi. Fiecare cartier are apă o dată pe săptămână, în momente diferite ale zilei, moment în care oamenii își fac provizii. În Raqqa situația e și mai grea.

Combustibil: În Mosul prețul a crescut de la 450 de dinari la 2500 de dinari pe litru de carburant.

Media: Există doar un post de radio în Mosul. Se numește Bayan. ISIS avea de gând să deschidă o televiziune, dar planurile nu s-au materializat.

Bombardamente: Oamenii sunt înspăimântați de ofensiva coaliției internaționale, în Mosul. De curând mai mulți civili au fost omorâți în raidurile aeriene, pentru că ISIS își face baze în cartierele populate. În Raqqa oamenii nu par afectați, pentru că țintele sunte departe de zonele locuite. Jihadiștii caută însă adăpost în orașe, printre oameni, când pornesc sirenele.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares