Feb 3, 2023, 08:57

Victor Ponta a plecat de lângă Putin către Istanbul cu avionul lui Erdogan

Premierul Victor Ponta a plecat astăzi de la Baku unde a participat la deschiderea Jocurilor Europene boicotate de liderii UE, la Istanbul, cu avionul președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, susțin surse diplomatice. 

Cei doi miniștri care l-au însoțit pe Ponta la Baku, Gabriel Oprea și Nicolae Bănicioiu, se întorc acasă singuri, premierul schimbându-și în ultima clipă planurile. El trebuia să ajungă aseară nu la Baku, ci la Budapesta, unde trebuia să participe alături de Rovana Plumb și Valeriu Zgonea la Congresul Socialiștilor Europeni, unde Rovana Plumb candidează pentru un post de vicepreședinte.

Victor Ponta a ajuns, vineri după-amiază, în Azerbaidjan, pentru a asista la ceremonia organizată la deschiderea Jocurilor Europene de la Baku, la coborârea din avion pe Aeroportul internaţional „Heidar Aliev” din apropiere de Baku premierul român fiind întâmpinat de oficiali din cadrul Ministerului azer de Externe şi de reprezentanţi ai Comitetului de organizare a Jocurilor Europene 2015, relata site-ul de ştiri Azertag.az.

Ponta a generat stupoare prin participarea sa la deschiderea Jocurilor Europene, apărând în imagini alături de Vladimir Putin, Aleksander Lukasenko și Recep Erdogan.

Liderii statelor occidentale au refuzat să participe la ceremonia organizată la Baku, premierul Victor Ponta fiind printre puţinii politicieni europeni prezenţi în ţara condusă de preşedintele Ilham Aliev, vizat de critici internaţionale pentru eliminarea adversarilor politici, încălcarea libertăţii presei şi alte abuzuri asupra drepturilor fundamentale. La ceremonie au fost prezenți președintele rus, Vladimir Putin, cel turc, Recep Tayyip Erdogan, şi liderul Belarusului, Aleksander Lukaşenko, toţi criticaţi pentru încălcări ale drepturilor omului, remarcă USA Today într-un articol de opinie intitulat „Regimul represiv din Azerbaidjan găzduieşte primele Jocuri Europene„.

„Primele Jocuri Europene încep vineri, dar evenimentul este eclipsat de regimul represiv din ţara-gazdă, Azerbaidjan, o fostă republică sovietică celebră pentru vastele zăcăminte petroliere, pentru toleranţa zero faţă de disidenţi şi marcată de corupţie la nivelul instituţiilor guvernamentale”, a comentat ziarul american USA Today.

Relația lui Victor Ponta cu președintele turc Erdogan este cel puțin ciudată, deși premierul nutrește în secret o mare admirație față de controversatul lider turc.

În 24 aprilie, gândul.info scria despre o vizită secretă a lui Ponta la Istabul, unde a avut o întrevedere cu Erdogan. După vizită, au apărut informații potrivit cărora Guvernul negociază cu Turkish Airlines vânzarea pachetului minoritar de acțiuni de la TAROM.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares