Feb 4, 2023, 00:15

Victor Ponta se autosuspendă din funcţie: îi cere lui Iohannis să îl numească pe Oprea premier

SURSA: Guvernul României

Premierul Victor Ponta a anunţat pe Facebook că se autosuspendă din funcţie. Documentul publicat de acesta este semnat pe data de 19.06.2015, adică vineri. 

Azi medicii au decis ca pot fi externat / urmeaza ca in urmatoarele 7 zile sa parcurg zilnic procedurile pentru control, schimbare pansamente si supraveghere.  Ulterior acestor proceduri va trebui ca doua saptamani sa fac fizioterapie si tratamente de recuperare inainte de a avea permisiunea medicilor de a merge fara sprijinul unor mijloce medicale permanente / in maxim 28 zile imi pot relua activitatea normala, urmand sa continui recuperarea timp de 6 luni. Maine dimineata voi trimite Presedintelui Romaniei solicitarea ca, in baza art. 107 din Constitututie, sa-l desemneze pe Vicepremierul Gabriel Oprea sa exercite toate atributele functiei de Prim Ministru (inclusiv conducerea sedintelor de Guvern) in aceasta perioada (atasez adresa). Multumesc inca o data medicilor de aici si doctorului Ionut Codorean pentru atentia si profesionalismul lor.

 

Chiar dacă Ponta îi cere lui Iohannis să îl numească pe Gabriel Oprea premier interimar, Iohannis poate refuza şi poate numi în funcţie orice al membru al Guvernului, potrivit articolului 107 din Constituţie:

Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern.

Medicii din Turcia au decis să îl externeze pe Victor Ponta, însă premierul va trebui să mai rămână în Istanbul încă o săptămână pentru controalele zilnice la care trebuie să meargă. În plus, medicii i-au interzis lui Ponta să îşi folosească piciorul operat în următoarele trei săptămâni.

Victor Ponta a fost operat la începutul acestei săptămâni la picior în spitalul deţinut şi administrat de soţia preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan. Şi-a delegat atunci atribuţiile vicepremierului Gabriel Oprea, în perioada 16.06.2015 – 19.06.2015.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares