Iun 3, 2023, 23:44

VIDEO Cameron a obținut un statut special pentru UK în UE. Ce prevede acordul pentru Brexit și cum îi afectează pe români

cameron

Premierul britanic David Cameron a anunțat vineri seară că a obținut un acord ce acordă Regatului Unit „un statut special în Uniunea Europeană”, la sfârșitul unui summit crucial la Bruxelles asupra problemei „Brexit”, ieșirea Marii Britanii din UE.

„Am negociat un acord pentru a da Regatului Unit un statut special în Uniunea Europeană”, a anunțat pe Twitter prim-ministrul britanic, la scurt timp după oficializarea acordului de către președintele Consiliului European Donald Tusk. Cameron va prezenta acest acord asupra unui „statut special în UE” cabinetului său sâmbătă, notează Reuters și AFP.

Printre altele, prim-ministrul britanic a anunțat că va recomanda menținerea Regatului Unit în UE în timpul campaniei pentru referendum, după un compromis la care a ajuns la Bruxelles cu omologii săi europeni asupra reformelor cerute de el.

„Eu cred că acest lucru este suficient pentru a recomanda ca Regatul Unit să rămână în UE”, a declarat Cameron în fața presei.

Agenția Reuters, citată de Agerpres, prezintă detaliile cheie ale noului acord al UE pentru Marea Britanie obținut vineri la Bruxelles:

MODIFICAREA TRATATULUI
Două elemente ale pachetului trebuie să fie consacrate în viitoarele amendamente ale tratatului UE: o scutire specială pentru Marea Britanie de integrări politice ulterioare în cadrul unei „uniuni tot mai strânse”, precum și elemente ale unui acord pentru a asigura un tratament echitabil al înțelegerilor financiare și economice între zona euro și statele UE non-euro.

BENEFICII SOCIALE PENTRU LUCRĂTORI
Marea Britanie va avea dreptul de a refuza beneficiile sociale pentru lucrătorii noi veniți din alte state UE în primii lor patru ani în țară; va fi în măsură să aplice această „frână de urgență” pentru noii sosiți în timpul unei perioade de șapte ani.

BENEFICII PENTRU COPII
Un sistem de indexare la nivelul UE afectând plățile beneficiilor pentru copii către lucrătorii ai căror copii trăiesc într-un alt stat UE intră în vigoare imediat pentru noii solicitanți și pentru toți solicitanții de la 1 ianuarie 2020. Sistemul va permite guvernului să indexeze nivelul plăților efectuate pentru copiii ce trăiesc într-un alt stat membru la costul de trai de acolo și nivelul beneficiilor pentru copii de acolo.

EURO
Proiectul subliniază necesitatea unei „condiții echitabile” în reglementarea financiară și bancară. El acordă Marii Britanii dreptul de a supraveghea instituțiile și piețele financiare pentru a păstra stabilitatea financiară. Acest lucru „nu aduce atingere” competențelor existente ale Uniunii Europene de a acționa pentru a proteja stabilitatea financiară, precizează Reuters.

I believe Britain is stronger, safer and better off within a reformed European Union. My statement on tonight’s deal:

Posted by David Cameron on 19 Februarie 2016

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares