Mar 30, 2023, 04:06

VIDEO CNN: Rusia a invadat Siria cu trupe terestre. Putin violează intenţionat spaţiul aerian al Turciei

trupe rusesti siria

Secretarul general al NATO a anunţat o a doua penetrare de către avioane ruseşti a spaţiului aerian al Turciei şi a declarat că Rusia are în Siria trupe terestre, deşi Moscova a negat acest lucru. 

„Este inacceptabil, este periculos şi este un comportament nechibzuit care sporeşte tensiunea”, a declarat pentru CNN Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

„Vedem cum violarea spaţiului aerian al Turciei devine mai important şi mai periculos pentru că este o tot mai mare prezenţă militară a Rusiei în Siria”, a spus acesta, exprimîndu-şi îngrijorarea legată de ceşterea operaţiunilor militare rusesşti pe mai multe fronturi în Siria:  „Am văzut o creştere substanţială a forţelor militare rusesşti, aeriene dar şi un număr crescând de trupe terestre. În plus, au desfăşurat un mare număr de nave militare în apropiere de ţărmurile Siriei. Şi continuă să facă asta”

Alianţa Nord-Atlantică este pregătită să trimită trupe în Turcia pentru a-şi apăra aliatul din flancul sudic, a declarat Jens Stoltenberg joi, la Bruxelles, înaintea unei reuniuni a miniştrilor Apărării din statele NATO, după ce avioane ruseşti au încălcat spaţiul aerian turc, relatează Reuters.

„NATO este pregătită să-şi apere toţi aliaţii, inclusiv Turcia, împotriva oricăror ameninţări”, a declarat Stoltenberg pentru presă înaintea reuniunii miniştrilor Apărării, care urmează să fie dominată de criza din Siria.

„Alianţa Nord-Atlantică a răspuns deja, sporindu-şi capacitatea, abilitatea şi nivelul de pregătirie în a mobiliza forţe, inclusiv în sud, inclusiv în Turcia”, a subliniat el.

Stoltenberg a subliniat totodată că atacurile – aeriene şi cu rachete de croazieră – ale Rusiei reprezintă „motive de îngrijorare”.

Implicarea militară tot mai mare a Rusiei în conflictul din Siria este unul dintre principalele puncte de pe agenda reuniunii miniştrilor Apărării din statele membre NATO, relatează BBC.

Miniştrii urmează, de asemenea, să analizeze o serie de măsuri cu privire la criza din Ucraina.

Alianţa urmează să spună clar că va răspunde oricărei provocări, potrivit corespondentului BBC.

Miniştrii din statele NATO urmează să-şi exprime solidaritatea faţă de Turcia, după incidentele aeriene cu Rusia, dar şi să răspundă îngrijorării baticilor în urma implicării Rusiei în estul Ucrainei.

Ei se întâlnesc într-o atmosferă de criză profundă.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares