Feb 4, 2023, 20:31

VIDEO Dacian Cioloş şi cel mai frumos premier din lume

ciolo si trudeau

Premierul Dacian Cioloș a discutat miercuri cu omologul său canadian Justin Trudeau „aducerea problematicii vizelor pentru cetățenii români în atenția Guvernului de la Ottawa la nivel politic, după ce în ultimii ani acest subiect a fost tratat mai ales la nivel tehnic în diferite formate de negociere”, informează un comunicat al Guvernului

Guvernul mai anunță că Dacian Cioloș i-a înmânat premierului canadian o scrisoare comună semnată și de Boyko Borissov, premierul Bulgariei, în care „reafirmă dorința de a întări parteneriatul și prietenia cu Canada, trece în revistă marile teme de pe agenda comună din perioada următoare de pe urma cărora cetățenii și companiile celor trei țări vor putea beneficia și supun atenției premierului Justin Trudeau nevoia de reciprocitate în problema vizelor pentru români și bulgari așa cum s-a specificat în Declarația ultimului summit Uniunea Europeană-Canada, în 2014”.

În cadrul întâlnirii dintre cei doi premieri s-au făcut referiri și la „bunele relații bilaterale româno-canadiene la care contribuie și o comunitate de aproximativ 200.000 de canadieni de origine română excelent integrați în cultura țării de adopție și care contribuie major la dezvoltarea societății canadiene”.

„Am venit în Canada pe fondul unei relații privilegiate pe care o avem între România și Canada și a susținerii pe care România o acordă relației dintre Uniunea Europeană și Canada. Ca două țări prietene am convenit că trebuie sa arătam o dorință clară de soluționare a chestiunii liberalizării vizelor pentru cetățenii români. Avem ingredientele tehnice la care vom adăuga, începând de azi, o abordare politică comună pentru o decizie în perioada imediat următoare. Premierul Trudeau și-a arătat deschiderea pentru a lucra împreună, rapid și eficace în acest sens. Ministrul Tudorache a avut azi o primă întâlnire cu ministrul imigrației și vor rămâne în contact pentru a arăta succesul unei politici colaborative și deschise, după cum am concluzionat cu premierul Trudeau”, a declarat primul-ministru Dacian Cioloș.

Potrivit comunicatului citat, premierul Justin Trudeau a mulțumit României pentru sprijinul consular acordat Canadei în Siria.

De asemenea cei doi premieri au discutat aspecte legate de pregătirea Summit-ului NATO de la Varșovia.

În cadrul vizitei oficiale în Canada, premierul Dacian Cioloș s-a mai întâlnit cu președinții Senatului, George J. Furey și al Camerei Comunelor, Geoff Regan precum și cu Guvernatorul General al Canadei.

De asemenea Dragoș Tudorache, șeful Cancelariei primului-ministru, a avut o întâlnire cu John McCallum, ministrul imigrației din Canada”pentru a stabili etapele de lucru pe dosarul Vizelor și pentru clarificarea unor aspecte tehnice cu privire la regimul vizelor pornind de la rezultatele preliminare ale concluziilor comisiei tehnice canadiene care a vizitat România săptămâna trecută”.

„În toate discuțiile cu oficialii canadieni s-a evidențiat necesitatea dialogului politic pe problematica vizelor în complementaritate cu formatul tripartit România-Canada-Comisia Europeană. Dialogul privind liberalizarea regimului de vize este relevant atât din perspectiva Acordului de Parteneriat Strategic UE-Canada, cât mai ales din cea a pregătirii semnării, aplicării și ratificării, în următoarele luni, a Acordului economic și comercial cuprinzător UE-Canada (CETA)”, mai anunță Guvernul, citat de Agerpres.

Potrivit informațiilor furnizate de Executiv, dintre statele membre UE, România și Bulgaria sunt singurele față de care Canada menține regimul de vize. România a renunțat din 2002 la obligativitatea vizelor de scurtă ședere pentru cetățenii canadieni, conformându-se reglementărilor în materie ale UE.

Un nou summit UE-Canada, ce va face trecerea la o cooperare politică și economică dintre UE și Canada, aprofundată, pe baze superioare, este avut în vedere pentru sfârșitul lunii octombrie 2016.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares