Iul 3, 2022, 07:56

VIDEO Dan Mihalache, despre BREXIT: românii din Marea Britanie care nu ne fac cinste, să mai fie trimiși acasă

dan mihalache

Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că în momentul de față, după referendumul privind Brexit, există o situație „foarte fluidă” în mediul politic și opinia publică din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, iar cum vor evolua lucrurile în viitor nu poate nimeni să evalueze exact, nici la nivelul instituțiilor britanice, nici în cele ale UE și statelor membre.

El subliniază că ieșirea unei țări membre din UE reprezintă „un experiment fără precedent”, neexistând practici despre cum ar trebui să decurgă lucrurile, în condițiile în care „apartenența la UE a creat mii de fire prin care o țară e legată de spațiul comunitar”.

Referitor la românii din Marea Britanie, ambasadorul Mihalache arată că există o îngrijorare în rândul acestora privind păstrarea locurilor de muncă și libertatea de circulație, semnalată inclusiv prin telefoane primite în ambasadă. El face însă un apel la calm, inclusiv către presa din România, dând asigurări că pentru perioada următoare nu există un risc imediat de a fi pierdute aceste locuri de muncă sau de a fi limitată libertatea de circulație.

Potrivit acestuia, pentru schimbarea imaginii românilor în presa din Marea Britanie e necesar și un mai bun efort de comunicare, însă acesta trebuie dublat și de „alte tipuri de măsuri, inclusiv de măsuri de tip cooperare polițienească mai severă, care să mai trimită acasă pe unii, care nu neapărat ne fac cinste”, el referindu-se în context la cerșetorii din centrul Londrei.

De asemenea, ambasadorul mai arată că are speranțe ca, până cel târziu în toamnă, să fie operaționalizat noul Consulat General de la Manchester, de la care se așteaptă să mai ridice din presiunea de pe secția consulară a Ambasadei de la Londra.

0 Comentarii

Shares