Iun 4, 2023, 00:49

VIDEO Donald Trump ameninţă Lumea cu un „holocaust nuclear” dacă nu e lăsat să fie prieten cu Putin. Liderii UE îi cer să tacă

SNL
Donald Trump aruncă în aer diplomaţia internaţională, după ce aseară, într-o conferinţă de presă maraton, a şocat Planeta spunând că dacă nu este lăsat să aibă o relaţie bună cu Vladimir Putin, va exista un holocaust nuclear „fără precedent”. Astăzi, la reuniunea şefilor de stat şi de guvern desfăşurată la Munchen, liderii UE au ţinut să îl avertizeze pe Trump să înceteze cu amenințările la adresa Uniunii şi a NATO.
Întrebat în cadrul conferinţei de presă de la Casa Albă dacă nu crede cumva că este testat de şeful de la Kremlin, Trump a răspuns că i-ar fi mai uşor să fie dur cu Rusia dar că el crede că este mai bine pentru soarta Americii şi a Lumii ca el să aibă o relaţie caldă cu şeful de la Moscova, informează The Telegraph.
„Suntem o mare putere nucleară, şi ei sunt la fel. Am fost informat. Şi pot să vă spun un lucru despre o informare pe care am primit-o şi despre care pam voie să vă spun, pemntru că oricine e în stare să citească cea mai simplă carte poate să își dea seama de asta, holocaustul nuclear ar fi ca niciunul de până acum. Dacă avem o relaţie bună cu Rusia, credeți-mă. este un lucru bun, nu un lucru rău”, a spus Trump, aflat în mijlocul unui scandal uriaş, după ce presa americană a publicat documente de la serviciile secrete care dovedeau că cei mai importanţi cponsilieri ai săi au întreţinut relaţii constante cu Rusia şi se sfătuiau cu oficiali de la Moscova chiar în timpul campaniei sale prezidenţiale. Conform The New York Times şi CNN, citate de Agerpres, aceste servicii ar fi ajuns chiar să ascundă faţă de preşedinte unele informaţii sensibile, de teama că el le-ar putea dezvălui mai departe unora care nu trebuie să le afle, fiind avută aici în vedere şi suspiciunea privind relaţiile cu Rusia pe care le-ar avea unii dintre membrii anturajului său, după cum sugerează exemplul fostului consilier pentru securitate naţională Michael Flynn.

În urma ultimelor dezvăluiri despre posibile contacte pe care membri ai echipei de campanie a lui Donald Trump le-ar fi avut cu agenţi ai serviciilor secrete ruseşti, noul preşedinte a decis să ia măsuri împotriva serviciilor de informaţii americane, pe care le-a acuzat că transmit presei informaţii confidenţiale, susţin postul CNN şi publicaţia The New York Times, citate vineri de cotidianul El Pais.
   Conform informaţiei publicate de cele două media americane (care s-au evidenţiat prin ostilitatea lor faţă de Trump), în fruntea acestei operaţiuni de curăţenie în serviciile secrete liderul de la Casa Albă doreşte să-l pună pe Stephen A. Feinberg, un multimilionar aparent fără tangenţă cu problemele de securitate naţională, dar în care Trump are o încredere totală.
   O asemenea mişcare ar agrava confruntarea dintre liderul de la Casa Albă şi serviciile de informaţii pe care el le acuză că nu îi sunt loiale şi că acţionează împotriva lui lăsând să se scurgă în presă informaţii potenţial compromiţătoare. Această confruntare între Trump şi servicii, observată încă din timpul campaniei electorale, nu a încetat nici după învestirea sa în funcţie. Aproape zilnic apar noi dezvăluiri care merg toate în aceeaşi direcţie.
   Conform The New York Times şi CNN, citate de Agerpres, aceste servicii ar fi ajuns chiar să ascundă faţă de preşedinte unele informaţii sensibile, de teama că el le-ar putea dezvălui mai departe unora care nu trebuie să le afle, fiind avută aici în vedere şi suspiciunea privind relaţiile cu Rusia pe care le-ar avea unii dintre membrii anturajului său, după cum sugerează exemplul fostului consilier pentru securitate naţională Michael Flynn.
   O eventuală detaşare a lui Stephen A. Feinberg într-un post în fruntea serviciilor secrete americane, informaţie care nu este confirmată oficial, este văzută de cei afectaţi precum venirea unui cenzor. Acesta ar putea încerca să impună în respectivele structuri punctele de vedere prezidenţiale şi să reducă discrepanţele semnificative dintre conţinutul rapoartelor acestor servicii şi viziunea lui Trump asupra lumii
Germania îi cere lui Trump să tacă
Ministrul german al apărării, Ursula van der Leyen, a avertizat vineri Statele Unite cu privire la orice retorică ce ar putea ameninţa coeziunea Uniunii Europene şi a Alianţei Nord-Atlantice, estimând că unitatea europeană este şi în interesul Washingtonului, transmite France Presse.
   „Prietenii noştri americani ştiu că tonul lor faţă de Europa şi NATO are un efect direct asupra coeziunii Europei. O Uniune Europeană stabilă este în interesul american, ca şi un NATO unit”, a spus Van der Leyen în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen, în contextul în care preşedintele american Donald Trump a criticat recent UE şi NATO.
   Pe de altă parte, responsabila germană a atras atenţia cu privire la tentaţia Washingtonului de a trata în mod egal Rusia şi aliaţii occidentali ai SUA.
   „Nu poate exista echidistanţă între încrederea acordată unui aliat şi cea faţă de cei care pun sub semnul întrebării valorile noastre, frontierele noastre şi dreptul internaţional, ceea ce înseamnă că trebuie să abordăm împreună interesul nostru comun care este acela de a reveni la convieţuirea cu Rusia şi de a nu acţiona într-o manieră bilaterală, sărind peste capul partenerilor”, a spus ministrul Ursula van der Leyen.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares