Ian 27, 2023, 10:29

VIDEO Efectul horror al BREXIT: românii, polonezii, musulmanii, atacaţi de extremişti în Marea Britanie

captura Twitter. doi imigranti batuti sambata noaptea

Numeroase atacuri rasiste împotriva polonezilor, românilor, italienilor şi musulmanilor s-au înregistrat după Brexit în Marea Britanie. Channel 4 News a difuzat mai multe imagini cu englezi care înjurau imigranţii, cerându-le să plece din UK. 

Autorităţile britanice s-au sesizat după ce pe site-uri de socializare au apărut astfel de  mesaje rasiste.

În cartierul londonez Hammersmith, geamurile unui centru cultural polonez – Posk – au fost inscripţionate cu sloganuri xebofobe, duminică.

Autoritățile britanice trebuie să pună de urgență capăt acțiunilor xenofobe și bazate pe ură care au fost înregistrate după referendumul de săptămâna trecută privind apartenența la Uniunea Europeană, a declarat marți, la Geneva, comisarul ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra’ad Al Hussein, relatează DPA.

„Sunt profund îngrijorat de informațiile privind atacurile și abuzurile din ultimele zile asupra minorităților și comunităților de cetățeni străini în Marea Britanie”, a spus Zeid Ra’ad Al Hussein.

„Le cerem autorităților britanice să ia măsuri pentru a opri aceste atacuri xenofobe și pentru a garanta că toți cei suspectați de atacuri rasiste și împotriva străinilor sunt inculpați”, a precizat el într-un comunicat, citat de Agerpres.

Politicienii și poliția din Marea Britanie au făcut luni apel la vigilență după informațiile privind zecile de incidente rasiste apărute după referendumul de joi, când britanicii au votat în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană.

Premierul britanic David Cameron a declarat luni că a vorbit cu șefa guvernului polonez Beata Szydło pentru a-și exprima îngrijorarea în legătură cu informațiile privind atacurile care au avut loc asupra mai multor imigranți polonezi din Marea Britanie după referendumul de joi.

„Am vorbit în această după-amiază cu premierul polonez pentru a-i transmite cât de îngrijorat sunt de atacurile care au avut loc și pentru a-i oferi asigurări că facem tot posibilul pentru a-i proteja pe cetățenii polonezi din țara noastră”, a afirmat Cameron în Parlament.

Ambasada Poloniei la Londra a transmis luni că este profund îngrijorată de mai multe atacuri xenofobe recente îndreptate împotriva comunității poloneze și altor rezidenți străini aflați pe teritoriul britanic.

 

Ce face MAE pentru românii din Marea Britanie

În contextul semnalelor referitoare la faptul că rezultatul referendumului provoacă tensiuni și reacții izolate la adresa cetățenilor UE din Marea Britanie, cu caracter care poate fi considerat discriminatoriu, Ministerul Afacerilor Externe îndeamnă cetățenii români care au cunoștință de astfel de incidente să informeze atât autoritățile britanice competente, cât și Ambasada României la Londra.

De asemenea, MAE oferă informații detaliate cu privire la procedurile consulare prin intermediul Centrului de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate. Acesta cuprinde un portal informatic accesibil la adresa www.informatiiconsulare.ro, un Call-Center și un Mail-Center (Telefon call-center: +44 20 76027328; +44 20 76029833; +44 20 76036694; +44 20 76025193 / Mail-Center : contact@informatiiconsulare.ro). Astfel, accesând adresa www.informatiiconsulare.ro, cetățenii români pot obține toate informațiile consulare de care au nevoie.

Totodată, la nivelul rețelei consulare a României a fost lansat un proiect de anvergură, Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetățeni (SIMISC), care oferă posibilitatea accesării online a serviciilor consulare, obținerea de informații utile de natură consulară, programarea în vederea depunerii cererilor etc. Proiectul SIMISC va funcționa, la finalul primului semestru al acestui an, la un număr de 95 de misiuni diplomatice și oficii consulare, urmând a fi implementat la Ambasada României din Londra în al doilea semestru al anului 2016.

Ca un element suplimentar care demonstrează preocuparea MAE pentru asigurarea unei asistențe consulare operative și de calitate, în favoarea cetățenilor români din Marea Britanie, este de menționat că se află în curs de operaționalizare noul Consulat General al României la Manchester.

În plus, Ministerul Afacerilor Externe pune la dispoziția cetățenilor români informații de interes din domeniul consular prin intermediul paginii de Facebook a Departamentului Consular.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares