Feb 3, 2023, 09:53

VIDEO Erdogan a intrat în Siria. Operaţiunea Scutul Eufratului este susţinută de avioanele americane

turcia a intrat in siria

UPDATE

Kurzii sirieni au condamnat incursiunea militară a Turciei în localitatea siriană Jarablus pentru a alunga Stat Islamic, pe care au numit-o o „declarație de război”, relatează miercuri DPA.

„Intervenția Turciei la Jarablus este o încălcare a suveranității Siriei și o declarație de război lansată administrației autonome și sistemului federal kurd”, a declarat Aldar Khalil, un membru al Partidului kurd Uniunea Democratică (PYD).

În luna martie, PYD și mai multe grupuri aliate au declarat un sistem federal de administrare în nordul Siriei.

Armata turcă și forțele coaliției internaționale antijadiste au lansat miercuri dimineață o operațiune pentru alungarea grupării jihadiste Statul Islamic din orașul sirian Jarablos, situat în apropiere de frontiera cu Turcia, a indicat biroul premierului turc, potrivit AFP și Reuters.

Mai multe tancuri turce au pătruns pe teritoriul Siriei și trag spre pozițiile grupării Stat Islamic  din localitatea siriană Jarablus, relatează AFP și Reuters.

Potrivit AFP, care furnizează informații primite de la un fotoreporter, în jur de zece tancuri turce ar fi trecut granița în Siria. Un reporter al Reuters susține că a văzut șase tancuri turce care au trecut granița siriană și precizează că a fost martorul unor bombardamente intense.

Anterior, surse militare au precizat că două avioane de luptă turcești F-16 se află în aer în regiunea de frontieră, urmând să lanseze lovituri asupra pozițiilor SI din Siria. Operaţiunea este susţinută de SUA, informează Reuters

Armata turcă, susținută de forțe ale coaliției internaționale antijihadiste, a lansat în zorii zilei operațiunea „Scutul Eufratului”, cu participarea avioanelor de luptă și a forțelor speciale americane, pentru a alunga Stat Islamic de la Jarablus.

De asemenea, rebeli sirieni susținuți de Turcia au pătruns și ei în Siria din această țară, a declarat un lider al rebelilor pentru Reuters.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri că înainte de zorii zilei au fost lansate în Siria operațiuni împotriva Stat Islamic și a forțelor formațiunii kurde Partidul uniunii democratice (PYD), relatează DPA, AFP și Reuters.

În cadrul unui eveniment din capitala Ankara, Erdogan a spus într-un discurs televizat că atacurile din Siria trebuie oprite.

sursa harta CNN.com
sursa harta CNN.com

Aripa armată a PYD, Unitățile de apărare a poporului (YPG), a fost principalul aliat al SUA în lupta împotriva Stat Islamic. Membră a coaliției conduse de SUA împotriva Stat Islamic, Turcia se opune sprijinului Washingtonului pentru rebelii kurzi sirieni. Ankara se teme că un avans al kurzilor sirieni în lupta împotriva jihadiștilor le va da un imbold kurzilor de pe teritoriul său, comentează Reuters, citată de Agerpres

„La ora 04:00 în această dimineață au început operațiuni în nordul Siriei împotriva grupurilor teroriste care ne amenință constant țara”, a afirmat Erdogan.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares