Iun 3, 2023, 15:11

VIDEO Iohannis luptă împotriva fumatului

iohannis

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, în deschiderea conferinței „2035 – Prima generație fără tutun a României”, că autoritățile au o responsabilitate față de tinerii și copiii României și sunt datoare să ofere sprijin adulților „de mâine” pentru a cunoaște importanța prevenției.

La conferința ce a avut loc la Palatul Cotroceni au participat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, și ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, Violeta Alexandru, reprezentanți ai instituțiilor publice, academice, medicale și ai societății civile, atât din țară, cât și din străinătate.

„Cu toții ne dorim sănătate pentru copiii noștri, iar acest lucru poate fi realizat doar prin dezbatere și implicare la toate nivelurile. După cum știți, prevenția și educația pentru sănătate fac parte din preocupările mele, ca președinte, pe termen lung. Cred că prevenția trebuie să reprezinte o prioritate în cadrul politicilor de sănătate în România”, a declarat Iohannis.

Președintele a afirmat că bolile cele mai frecvente, care pun în pericol sănătatea, în prezent, „sunt de fapt prevenibile”.

„Cancerele și bolile cardiovasculare sunt asociate stilului de viață, iar fumatul este unul dintre factorii de risc pentru sănătate în acest sens. De fapt, prin prevenție putem să salvăm vieți”, a adăugat Iohannis.

El a vorbit, astfel, despre importanța acțiunilor de prevenție.

„Aici intervine rolul dumneavoastră, al educației în ceea ce privește prevenția, al formării unor noi tipare de comportament în raport cu propria sănătate. Punând astăzi accent pe educația în scopul prevenției, care include conștientizarea riscurilor pe care le presupune fumatul, dăm generațiilor următoare șansa să trăiască o viață mai sănătoasă și să-și aleagă în cunoștință de cauză stilul de viață”, a arătat Klaus Iohannis.

Șeful statului a subliniat faptul că autoritățile au o responsabilitate în acest domeniu.

„Avem o responsabilitate față de tinerii și copiii României. Îi putem sprijini pe adulții de mâine să cunoască importanța prevenției și a unui stil de viață sănătos. Propun să abordați acest subiect cu responsabilitate și discernământ, pentru a oferi generațiilor viitoare șansa unei alegeri informate”, a încheiat președintele.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a făcut un apel, joi, către Camera Deputaților să nu permită o „relaxare” a legii antifumat, deoarece această măsură „nu are cum să producă efecte pozitive din perspectiva sănătății publice”.

„Pe lângă măsuri restrictive, societatea noastră trebuie să aducă și sprijin, deci trebuie să facem ceva concret. Pentru că am amintit măsuri restrictive și pentru că am spus că trebuie să facem ceva concret, mă simt obligat, în calitate de ministru al Sănătății, să fac un apel către Camera Deputaților, care este camera decizională în problema schimbării prevederilor legii care interzice fumatul în spații publice”, a afirmat ministrul, la conferința „2035 — Prima generație fără tutun a României”, care are loc la Palatul Cotroceni.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares