Preşedintele Klaus Iohannis a apărat SRI în scandalul Hexi Pharma, declarând, în intervenţia publică de la Palatul Cotroceni, că acesta şi-a făcut datoria, spre deosebire de celelalt instituţii. Preşedintele a anunţat că va cere şefilor DNA şi Parchetelor să spună de ce nu au ţinut seama de sesizările primite de la SRI în legătură cu Hexi Pharma şi cu problema infecţiilor spitaliceşti, ironizând-o chiar pe Laura Codruţa Kovesi, care a fost reinvestită pentru „rezultatele bune” şi de la care aşteaptă să îşi facă datoria.
SRI şi-a făcut datoria în ceea ce priveşte situaţia din sănătate, a spus preşedintele Klaus Iohannis, întrebat în legătură cu informările pe care serviciul le-a transmis autorităţilor.
Şeful statului a adăugat se bazează pe experienţa sa atunci când spune că serviciul şi-a făcut datoria, în timp ce anumite autorităţi sau demnitari nu. „Nu am avut nici un moment impresia că SRI face parte sau încearcă să acopere anumite nereguli. Însă SRI produce ceea ce se numeşte informări. Informările sunt destinate persoanelor care au atribuţii, care au putere de decizie în sistemele despre care se vorbeşte în informarea respectivă. Şi atunci, este evident că anumiţi demnitari nu au citit cu atenţie aceste informări sau le-au ignorat cu bună-ştiinţă. „, a spus Iohannis.
Şeful statului a mai precizat că în cazul în care anumite persoane au încălcat legea, aşteaptă ca procurorii să îi găsească şi să îi „predea justiţiei”. „Eu cred că SRI şi-a făcut datoria – când a avut semnale că ceva nu funcţionează bine, a sesizat, dar unele autorităţi cred că nu şi-au făcut treaba foarte bine. Dacă au fost persoane care, cu bună ştiinţă, au încălcat legea, atunci, evident, mă aştept de la procurori să îi găsească şi să îi predea Justiţiei”, a spus Iohannis.
Întrebat de ce procurorii nu au reacţionat la informările SRI, Klaus Iohannis a afirmat şefii instituţiilor vor trebui să verifice dacă au ajuns la instituţiile respective informările, dacă au fost luate în seamă şi dacă nu de ce.
„Avem procurori noi, avem procuror general nou, procuror şef la DNA reînvestit pentru rezultate bune, avem procuror şef destul de nou la DIICOT, aştept să-şi facă treaba. Inspecţia Judiciară să verifice, să facă ordine”, a mai spus şeful statului, menţionând că va cere acest lucru, în calitatea sa de şef al CSAT.
Preşedintele a mai spus că ceea ce îşi doreşte este „să reparăm sistemul”.
„Ceea ce îmi doresc eu este să reparăm sistemul de sănătate. Din acest motiv am avut mai multe discuţii cu ministrul interimar al Sănătăţii, cu prim-ministrul Dacian Cioloş, care mi-a prezentat concluziile pe care le-a tras, am discutat pe marginea lor şi am ajuns la soluţii care, în mod paradoxal, sunt destul de simple, oricine putea să le găsească dacă şi-ar fi dorit – trebuie clarificate norme şi trebuie clarificate proceduri. Norme pentru a şti ce condiţii trebuie să îndeplinească, de exemplu, aceşti dezinfectanţi, proceduri pentru a şti cum se achiziţionează acest material specific, pentru a elimina subiectivitatea din achiziţia publică făcută de unele unităţi spitaliceşti”, a spus preşedintele.
„Din păcate, s-a văzut şi cu ocazia ultimului scandal public, cel al dezinfectanţilor, ce pagube imense pot apărea din cauza nepăsării şi a corupţiei în sistemul de sănătate publică.
După cum probabil vă amintiţi, am inclus elemente de sănătate în documentul numit Strategie Naţională de Apărare a Țării şi am inclus Sănătatea la chestiuni de securitate naţională.
Având în vedere toate acestea, am inclus pe ordinea de zi a CSAT, CSAT care va avea loc săptămâna viitoare, pe 27 mai, un punct pe ordinea de zi destinat acestui sector. Am cerut pentru această lămurire în CSAT materiale de la Ministerul Sănătății, de la instituţiile care au informaţii în legătură cu aceste chestiuni şi am cerut să vină nu doar cu prezentarea situaţiei, ci şi cu soluţii.
Acum, ca să nu apară nişte aşteptări care pe urmă creează nişte soluţii parţiale: nu în CSAT se rezolvă problema. În CSAT se discută, se găseşte unde sunt interconexiunile între ce fac, de exemplu, Ministerul Sănătăţii şi serviciile, dar rezolvarea chestiunilor nu este la CSAT, este la instituţiile abilitate. Politicile trebuie create la Ministerul Sănătăţii. Tot Ministerul Sănătăţii trebuie să vină cu norme îmbunătăţite, trebuie să creeze proceduri care previn apariţia altor probleme de acest tip. Procurorii, poliţiştii trebuie să-i caute pe cei care, dacă există, sunt vinovaţi de încălcarea legii.
Este evident că în domeniul sănătăţii nu avem de-a face doar cu o problemă punctuală pe dezinfectanţi, avem numeroase probleme care pot fi rezolvate doar dacă cei care au răspunderea vin cu soluţii serioase, care pot fi puse în practică şi le pun în practică”, a mai spus Iohannis
0 Comentarii