Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat la Palatul Cotroceni, după întâlnirea cu premierul Cioloş şi liderii partidelor palamentare că a decis să schimbe paradigma relaţiilor României cu UE. Tot o remieră este şi fapul că Preşedintele doreşte ca relaţia cu UE şi negocierile cu Marea Britanie să fie decise în consens politic la Bucureşti, cu consultarea liderilor partidelor.
„Este important de ştiut că am propus şi s-a acceptat o nouă paradigmă în felul în care vom aborda împreună chestiunile legate de evoluţia Uniunii Europene.
Marţi şi miercuri săptămâna viitoare se ţine Consiliul European la care voi participa. După revenirea în ţară, voi invita pe toţi cei care au fost astăzi la discuţie la Cotroceni, Prim-ministrul, Guvernatorul Băncii Naţionale şi liderii partidelor politice, pentru a-i informa asupra celor discutate şi hotărâte la Bruxelles, pentru a stabili împreună cum vom merge mai departe.
Pentru toată lumea este clar că Europa, Uniunea Europeană are mult de lucru. Trebuie să redefinim proiectul european. Trebuie să-l facem mai bun, mai uşor de înţeles pentru cetăţeanul de rând, mai performant. Aceleaşi lucruri sunt valabile pentru România. A existat consens politic şi voinţă politică pentru integrarea europeană. Nu a existat, din păcate, un proiect naţional, un proiect de ţară post aderare. Acum este momentul să recuperăm, este momentul elaborării unui nou proiect de ţară, lucru pe care îl vom face împreună.
Pot să îi asigur pe români că această criză, fiindcă asta este, numită Brexit, are în ea oportunități importante pentru România şi împreună cu toată clasa politică vom avea grijă ca România şi Uniunea Europeană să iasă întărite din această criză”, a declarat Preşedintele Iohannis
„România este convinsă că Uniunea Europeană trebuie să continue, că este un proiect bun şi că dorim să fim parte din el. Este nevoie în continuare de unitate şi solidaritate în cadrul Uniunii Europene, între cele 27 de state membre, care vor rămâne în Uniune. Este, în acelaşi timp, foarte important pentru români să înţeleagă că în acest moment putem să păstrăm calmul şi nu este cazul să ne îngrijorăm peste măsură.
Avem mai multe chestiuni care este bine să fie cunoscute de opinia publică. Unu la mână, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu se va produce de azi pe mâine, este un proces care va dura destul de mult, specialiștii evaluează undeva la doi ani, timp în care se va negocia și pot să vă asigur de pe acum, România este parte în această negociere și va negocia în așa fel încât interesul României să fie protejat și, foarte important, România va negocia în așa fel încât să avem grijă de românii noștri care trăiesc și lucrează în Marea Britanie.
Este important de știut că Marea Britanie, după ieșirea din Uniunea Europeană, va rămâne un partener foarte important pentru noi, va rămâne un partener foarte important pentru România. Nu va avea însă statut privilegiat în relația cu Uniunea Europeană. În discuțiile pe care le-am avut astăzi, am solicitat și primit informații importante pentru țară, informații importante pentru români. Prim-ministrul ne-a asigurat că impactul Brexit-ului asupra economiei românești nu este mare, nu este motiv de îngrijorare și acest impact va fi gestionat fără probleme majore. Am solicitat și primit informații de la Guvernatorul Băncii Naționale că impactul asupra monedei naționale este mic și gestionabil. Leul nostru nu va avea probleme, ne-a asigurat Guvernatorul Băncii Naționale, domnul Isărescu. Am fost foarte bucuros să constat consens politic între liderii politici. Toți sunt de acord că drumul României este în interiorul Uniunii Europene, împreună cu celelalte state membre.
Toţi au fost de acord că un atu important pentru România în toate etapele de renegociere care vor avea loc este stabilitatea României, faptul că suntem o ţară cu o creştere economică, şi toți au fost de acord că acest atu nu trebuie pus sub semnul întrebării din motive electorale”, a mai spus şeful statului.
0 Comentarii