Iun 4, 2023, 00:53

VIDEO Joe Biden a stat o oră cu Cioloş la Casa Albă. Vicepreşedintele american a lăudat reformele statului de drept

ciolos cu biden

Continuarea progresului în domeniul reformelor va consolida dezvoltarea democratică și economică a României și parteneriatul economic dintre România și Statele Unite ale Americii, a notat vicepreședintele american Joseph Biden în timpul unei întâlniri, marți, la Washington, cu prim-ministrul român Dacian Cioloș, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Casei Albe.

„Vicepreședintele (Biden-n.r.) a apreciat eforturile premierului Cioloș de a implementa reformele critice necesare guvernării și statului de drept, notând că continuarea progresului în domeniul reformelor va consolida dezvoltarea democratică și economică a României și parteneriatul economic dintre România și Statele Unite ale Americii”, se arată în comunicatul citat.

Vicepreședintele Biden a mulțumit prim-ministrului Cioloș pentru contribuțiile României la Coaliția contra ISIL și la misiunea NATO în Afganistan, exprimându-și totodată condoleanțele pentru moartea a doi soldați români uciși în Afganistan pe 7 mai.

Cei doi lideri au convenit asupra importanței asigurării ca Aliații să ia măsuri, în perspectiva summitului NATO din 8-9 iulie de la Varșovia, pentru a consolida capacitatea de descurajare a Alianței și postura de apărare pe flancurile de est și de sud, notează comunicatul oficial citat de Agerpres.

Joe Biden și Dacian Cioloș au discutat de asemenea importanța dezvoltării sectorului energetic al României pentru securitatea energetică europeană și au subliniat necesitatea de a sprijini și accelera eforturile de reformă ale Republicii Moldova, adaugă comunicatul Casei Albe.

În contextul summitului NATO de la Varșovia, „am solicitat si am obținut sprijinul SUA și am obținut promisiunea că vom fi susținuți pentru întărirea cooperării la Marea Neagră, cooperare militară la nivel naval”, a declarat, marți, premierul Dacian Cioloș, după întrevederea cu vicepreședintele american, Joseph Biden, la Casa Albă.

„Am explicat demersurile pe care noi le-am făcut deja în colaborare cu Bulgaria și Turcia și am avut promisiunea sprijinului, în cadrul summitului, pentru ca această cooperare la Marea Neagră să fie susținută de NATO”, a continuat șeful guvernului român.

Cioloș a adăugat că în cadrul întâlnirii a solicitat de asemenea „sprijinul pentru o brigadă multinațională pe teritoriul României, tot în parteneriat cu Aliați, o brigadă unde România s-a angajat să pună la dispoziție resurse, toate acestea în cadrul sistemului de descurajare și de apărare pe tot flancul estic al Europei, nu doar pe partea de nord-est, ci și pe partea de sud-est”.

Întrevederea cu vicepreședintele SUA a avut loc în Roosevelt Room, o sală din aripa de vest a Casei Albe, situată în imediata apropiere a Biroului Oval, și a durat aproximativ o oră și zece minute, deși fusese anunțată inițial în program că va fi de circa 30 de minute.

Prim-ministrul a fost însoțit de ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, ministrul energiei, Victor Grigorescu, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, de șeful Cancelariei primului ministru, Dragoș Tudorache, de consilierul pe politică externă, Călin Ungur, și de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Vicepreședintele Joe Biden a fost însoțit la întâlnire, printre alții, de ambasadorul Statelor Unite în România, Hans Klemm, asistentul secretarului de stat pentru afaceri europene și euroasiatice, Victoria Nuland, consilierul pe securitate națională al vicepreședintelui SUA, Collin Kahl, adjunctul asistentului secretarului apărării pentru NATO și Europa, James Townsend, precum și doi asistenți speciali ai președintelui Barack Obama.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares