Iun 8, 2023, 01:04

VIDEO Masacru în Antarctica. Japonezii au ucis 333 de balene. Au în plan să omoare 4000 de balene în urmatorii ani

balene

Navele japoneze care au plecat la începutul lunii decembrie să vâneze balene în Antarctica, în pofida protestelor organizațiilor de apărare a animalelor, s-au întors joi cu 333 de cetacee ucise. Ele au sosit în cursul dimineții la Shimonoseki (sud-vestul Japoniei), unul dintre cele mai criticate porturi nipone, a declarat pentru AFP Agenția guvernamentală a Pescuitului.

Agenția a precizat într-un comunicat că 333 de balene Minke au fost ucise în cursul expediției. Balenierele au plecat pe mare la sfârșitul lui 2015, după un an de suspendare, folosindu-se de o breșă din moratoriul mondial din 1986, care admite cercetarea letală asupra mamiferelor. Japonia pretinde că are în vedere scopuri științifice, dar nu a ascuns niciodată faptul că feluri de mâncare din carnea cetaceelor ajung în farfurii.

Arhipelagul nipon a fost nevoit să renunțe la sezonul 2014-2015 de capturare a balenelor după o decizie a Curții Internaționale de Justiție (CIJ) care, sesizată de Australia, a considerat că activitatea s-a transformat într-una cu scop comercial. De atunci Japonia a prezentat un nou program Comisiei Baleniere Internaționale (CBI), care prevede capturarea a 3.996 de cetacee în Antarctica în 12 ani, adică 333 în fiecare sezon, față de circa 900 în precedentul program incriminat.

Echipajele de pe baleniere au desfășurat simultan cercetări neletale, prelevând eșantioane de piele și atașând sisteme GPS pe animale, „pentru a le studia traseele de migrație”, a declarat un membru al conducerii Agenției Pescuitului, Hiroyuki Morita, citat de Agerpres.

Consumul de carne de balenă are o tradiție îndelungată în Japonia, țară de pescari în care cetaceele au fost vânate timp de multe secole. Industria balenieră a înregistrat un avânt deosebit după al Doilea Război Mondial, când trebuia hrănită populația înfometată a unei țări înfrânte. Totuși consumul acestei cărni albe sau roșii asemănătoare cu fileul de vită a scăzut pe măsură ce Japonia devenea una dintre cele mai bogate economii din lume, comentează AFP.Citeşte şi

0 Comentarii

Shares