Mar 30, 2023, 03:45

VIDEO Neo-naziștii au creat haos în Bruxelles. Salutul lui Hitler, cocteiluri Molotov și tunuri cu apă în piața unde se comemorează atacul terorist

sursa foto bild

UPDATE

Gruparea de extremă dreapta ‘Generația Identitară’, aripa tânără a partidului Blocul Identitar, creată în Franța, dar care are ramificații și în alte țări europene, a convocat pentru sâmbătă o manifestație cu tema ‘Să expulzăm islamiștii’, protestul urmând să se desfășoare în cartierul bruxellez Molenbeek, de unde provin și unii dintre autorii atentatelor de la Paris și Bruxelles, relatează luni publicația El Pais și agenția EFE.

‘Afară cu islamiștii din Europa’, astfel sună comunicatul postat pe Facebook prin care se convoacă marșul ce va avea loc în Piața Primăriei din Molenbeek, cartier descris în textul difuzat drept un ‘simbol al războiului care nu se desfășoară la Mosul sau Palmira, ci între zidurile noastre’.

Respectiva mișcare de extremă dreapta mai afirmă că ‘a sosit momentul să se termine cu ‘je suis’, cu lumânările și cu manifestațiile pentru pace și să lansăm semnalul recuceririi’, se mai menționează în comunicatul citat de Agerpres.

Primărița din Molenbeek, Francoise Schepmans, a declarat postului de televiziune RTBF că nu a primit nicio solicitare pentru autorizarea acestui marș și, chiar dacă organizatorii manifestației vor cere autorizarea ei, în niciun caz marșul nu va fi aprobat, ea insistând că primăria ‘nu are de gând să lase un grup de nebuni necontrolabili să se exprime’. Francoise Schepmans a avertizat că, dacă totuși protestul se va desfășura, poliția va interveni, la fel cum s-a întâmplat duminică în cazul manifestației unui grup de naționaliști care s-au adunat în Piața Bursei din Bruxelles.

Zece persoane au fost reținute duminică în timpul unei manifestații a naționaliștilor care a degenerat în Piața Bursei din Bruxelles, transformată în loc de comemorare a atentatelor teroriste de marți, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliției. Protestatarii au afișat salutul nazist și au scandat împotriva imigranților.

Manifestanții au aruncat, printre altele, cu proiectile incendiare înspre forțele de ordine și au distrus bunuri publice, a precizat poliția pentru agenția de presă Belga.

Forțele de ordine belgiene au fost nevoite să folosească tunuri cu apă pentru a-i dispersa pe cei aproximativ 200 de manifestanți naționaliști care au pătruns în Piața Bursei, potrivit AFP, citată de Agerpres.

„Suntem huligani” sau „Suntem la noi acasă” au strigat manifestanții îmbrăcați în negru, adunați în Piața Bursei, acolo unde ‘marșul împotriva fricii’ prevăzut duminică a fost anulat la cererea autorităților, care au invocat nivelul de alertă antiteroristă încă ridicat.

Potrivit agenției belgiene de presă Belga, numărul suporterilor de fotbal veniți duminică în Piața Bursei ar fi fost de 450. Ei ar fi provenit din localitatea Vilvoorde, de la nord de Bruxelles. Unii dintre ei purtau cagule și păreau sub influența băuturilor alcoolice.

Potrivit postului de televiziune RTBF, citat de DPA, martori de la fața locului au spus că unele dintre persoanele prezente în piață ar fi activiști de extremă-dreapta.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares