Mar 29, 2023, 19:39

VIDEO Polonia a căzut în dizgrația SUA. Klaus Iohannis a avut la Washington o discuție cu Secretarul de Stat John Kerry

kerry si iohannis

Președintele Klaus Iohannis a fost interpelat la reuniunea pentru Securitate Nucleara de la Washington de Secretarul de Stat american John Kerry, care a venit la masa la care se aflau șefii de stat ai Ucrainei și României. Alături se afla și președintele Poloniei, Andrzej Duda, însă Kerry a avut o discuție amicală, după cum reiese din imaginile transmise de Administrația Prezidențială, cu Iohannis și Petro Porosenko.

SUA au anunțat în urmă cu o zi că la 1 ianuarie 2017 vor trimite în România, Bulgaria și țările baltice peste 4000 de soldați care să aibă un rol de presiune la adresa Rusiei care mobilizează trupe la granița vestică.

Interesant este că, așa cum reiese din imagini, John Kerry l-a ignorat pe președintele Poloniei, după ce acesta a generat un conflict diplomatic cu SYA din cauză că Obama a refuzat să îl primească la o discuție bilaterală în marja Summit-ului pentru Securitate Nucleară. Mai mult decât atât, președintele Poloniei a fost refuzat și de membrii Congresului. Presa poloneză, citată de sputniknews, scrie că este cel mai mare șoc în relațiile Poloniei cu SUA din ultimii 30 de ani.

The Warsaw Business Journal scrie că oficialii polonezi au cerut o întrevedere cu Obama la începutul lunii martie, însă Președintele american a refuzat „din cauza crizei constituționale din Polonia”. Cotidianul Rzeczpospolita scrie că refuzul lui Obama arată că „SUA închid ușa în nas Poloniei”. Răcirea relațiilor, notează cotidianul, citând surse de la Washington, nu are doar cauze politice ci include și motive economice, companiile americane suspendându-și investițiile.

În luna martie, oficiali americani au criticat dur guvernul polonez din cauza scandalului legat de Curtea Constituțională din Polonia. Casa Albă a spus că este îngrijorată că pașii pe care îi face guvernul polonez nu respectă normele democratice, separarea puterilor în stat, drepturile omului și statul de drept.

Polonia va fi în luna iulie gazda Summit-ului Nato, care se va desfășura la Varșovia, analiștii anticipând că până atunci criza relațiilor polonezo-americane se va adânci dacă regimul lui Duda nu va renunța la măsurile antidemocratice.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares