Ian 31, 2023, 08:23

VIDEO Premierul vedetă al Canadei i-a aşteptat la aeroport pe refugiaţii sirieni: „Bine aţi venit în noua voastră casă!”

trudeau

Primul avion al Guvernului canadian care transporta refugiaţi sirieni a ajuns în Toronto joi seara, iar pasagerii au fost întâmpinaţi de Justin Trudeau, care depune în continuare eforturi pentru a-şi îndeplini promisiunea de a primi 25.000 de refugiaţi sirieni până la finalul lunii februarie, informează Mediafax.

Cei 163 de refugiaţi sirieni au sosit în Canada cu un avion militar, în contextul unei dezbateri intense care se desfăşoară în Occident privind măsurile care trebuie luate pentru oamenii care fug de violenţa de Orientul Mijlociu, relatează Associated Press în pagina online.

Primul avion militar a ajuns în Toronto înainte de miezul nopţii şi un altul va ateriza la Montreal sâmbătă. Aeronavele vor transporta în total aproximativ 300 de refugiaţi sirieni.

„Este o noapte minunată, când reuşim să arătăm ceea ce înseamnă Canada nu doar printr-un un avion plin cu noi canadieni, reuşim să arătăm lumii cum ne deschidem inimile şi îi întâmpinăm pe oamenii care fug de situaţii extraordinar de dificile”, a spus premierul Justin Trudeau.

Justin Trudeau welcomes Syrian refugees in TorontoCanadian Prime Minister Justin Trudeau arrives at Pearson International Airport to cheers from the crowd as he speaks about the first government sponsored Syrian refugees to arrive in Canada.

Posted by Global News on 10 Decembrie 2015

Toţi cei zece premieri provinciali ai Canadei susţin primirea refugiaţilor, iar membrii opoziţiei, inclusiv Partidul Conservator, au participat la întâmpinarea acestora de joi seara.

„Ei coboară din avion în calitate de refugiaţi, dar ies din acest terminal ca rezidenţi permanenţi ai Canadei, cu numere de asigurări sociale, carduri de sănătate şi cu o şansă de a deveni canadieni cu drepturi depline”, a spus Trudeau.

„Acesta este un lucru pe care îl putem face în această ţară pentru că definim un canadian nu pe baza culorii pielii, a limbii, religiei sau trecutului, ci printr-un set de valori împărtăşite, aspiraţii, speranţe şi vise pe care nu doar canadienii, ci oamenii din întreaga lume ar trebui să le împărtăşească”, a adăugat acesta.

„Bun venit în Canada”, alături de traducerea în limba arabă „Ahlan wa sahlan”, era titlul de joi, apărut pe prima pagină a celei mai mari publicaţii canadiene, Toronto Star. „Veţi găsi locul puţin mai mare decât Damasc sau Alep, şi mult mai răcoros. Dar prietenos. Suntem un oraş care îşi preţuieşte diversitatea; aceasta reprezintă puterea noastră”, era scris în editorialul de pe această pagină.

Liberalul Justin Trudeau a fost învestit pe data de 4 noiembrie în funcţia de premier al Canadei. Noul guvern liberal condus de acesta a anunţat la finalul lunii trecute că ţara sa va primi 10.000 de refugiaţi sirieni până la finalul lunii decembrie, şi alţi 15.000 în ianuarie şi februarie. Trudeau promisese iniţial să le primească pe toate cele 25.000 de persoane înainte de finalul anului, însă, potrivit ministrului Securităţii Publice, Ralph Goodale, prelungirea datei este cauzată de exigenţele sanitare şi de securitate.

Justin Trudeau, fiul regretatului premier liberal Pierre Trudeau, a promis de asemenea o „guvernare a Cabinetului” mai puţin autoritară, după aproximativ zece ani de guvernare conservatoare sub conducerea lui Stephen Harper. Acesta din urmă a refuzat să primească mai mulţi refugiaţi sirieni, în pofida difuzării fotografiei cu micul sirian de trei ani, Aylan, găsit mort pe o plajă din Turcia, în urma naufragiului unei ambarcaţiuni cu imigranţi ce încercau să ajungă în Grecia. Copilul avea rude în Canada.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares