Iun 8, 2023, 01:03

VIDEO Proteste violente la Chișinău, SUA și UE fac apel la calm

moldova

Uniunea Europeană și SUA au făcut apel la calm și dialog în depășirea situației tensionate de la Chișinău, unde mai multe mii de oameni s-au adunat miercuri seara în jurul clădirii parlamentului pentru a protesta împotriva guvernului condus de Pavel Filip, care a primit în aceeași zi vot de încredere din partea legislativului, informează presa de la Chișinău.

Ambasada SUA la Chișinău a emis un comunicat prin care îndeamnă la calm și cheamă toate părțile să se abțină de la acțiuni violente. Totodată, misiunea diplomatică îndeamnă autoritățile să se întâlnească în cel mai scurt timp cu protestatarii pentru a discuta îngrijorările acestora în mod deschis și transparent.

„Statele Unite îi îndeamnă pe protestatari și forțele de menținere a ordinii din Chișinău să păstreze calmul și să fie rezervați. Chemăm toate părțile să se abțină de la acțiuni care ar încuraja sau provoca violență. De asemenea, îndemnăm autoritățile sa se întâlnească imediat cu protestatarii și să abordeze îngrijorările lor într-un mod deschis și transparent’, se spune în comunicatul citat de Agora.md și preluat de Agerpres.

Și delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a îndemnat părțile la calm și dialog. „Încurajăm părțile să înceapă un dialog și să găsească împreună o cale pentru a face ca Republica Moldova să progreseze. Federica Mogherini este în contact cu delegația UE și urmărește cu atenție situația de la Chișinău’, informează comunicatul delegației.

Câteva mii de oameni au înconjurat miercuri după-amiaza clădirea parlamentului pentru a-și manifesta nemulțumirea față de votul acordat de parlament cabinetului de miniștri condus de Pavel Filip. Ciocnirile între protestatari și poliție au escaladat la scurt timp după votul de încredere acordat de parlament noului guvern. Protestatarii au spart ușa din spate a clădirii parlamentului, au intrat în clădire unde au început să distrugă mobilierul și să-i scoată pe polițiștii baricadați acolo. Aceștia au fost luați practic pe sus unul câte unul, cu tot cu scuturi, duși în mulțime și bătuți de manifestanți. Potrivit TV7, în momentul când a încercat să iasă din clădire, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a fost îmbrâncit și huiduit de protestatari

Deputații și miniștrii noului cabinet au fost evacuați din clădire, însă, potrivit presei de la Chișinău, aici s-ar afla în continuare jurnaliști.

0 Comentarii

Shares