Iun 7, 2023, 21:31

VIDEO Gruparea care revendică atacul din Mali este cea care îl ţine ostatic pe românul Iulian Gherguţ

MALI

UPDATE 11 Asediul din Mali s-a terminat. Agenţia AFP susţine că nu mai sunt ostatici. 18 oameni au murit în atacul asupra hotelului Radisson

UPDATE 10 Gruparea care revendică atacul din Mali este Al Morabitoun, aceeaşi care l-a răpit pe românul Iulian Gherguţ, care este în continuare ostatic al jihadiştilor. Liderul formaţiunii a fost temutul jihadist Al Qaida Mokhtar Belmokhtar, dar gruparea pare să fi jurat credinţă ISIS.

Răpirea cetăţeanului român a fost revendicată la jumătatea lunii mai de gruparea jihadistă salafistă Al-Mourabitoune, într-o înregistrare audio difuzată de agenţia mauritană Al-Akhbar, în care a îndemnat „Guvernul român să acorde atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului”.

UPDATE 9 Reuters: O grupare afiliată Al-Qaida a revendicat atacul din capitala Mali. Aproximativ 100 de ostatici ar fi în continuare în hotel.

UPDATE 8 Şase cetăţeni americani ţinuţi ostatici în hotelul Radisson au fost eliberaţi cu ajutorul trupelor speciale americane care ajută armata din Mali. Alţi 20 de ostatici indieni au fost eliberaţi de forţele de intervenţie.

UPDATE 7 Doisprezece angajaţi ai Air France au fost salvaţi din hotelul Radisson. Doi ai Turkish Airways sunt încă în hotel, dar păstrează legătura cu autorităţile.

UPDATE 6 Trupele speciale din Mali iau cu asalt hotelul. 80 de persoane eliberate. Serviciile de securitate franceze oferă sprijin logistic şi militar.

UPDATE 5 Şase angajaţi ai Turkish Arlines se află sechestraţi în hotel.

UPDATE 4 Al Jazeera: Atacatorii au intrat în clădire strigând „Allahu Akbar” şi au deschis focul. Un martor spune că printre ostatici se află şi nigeranul  Aliko Dangote, cel mai bogat om din Africa. Potrivit forţelor de securitate, ostaticii au început să elibereze musulmani.

UPDATE 3 Radio RTL (Franţa): Jihadiştii au deschis focul la etajul 7. Soldaţii francezi au înconjurat hotelul.

UPDATE 2 Associated Press: 140 de oaspeţi şi 30 de angajaţi sunt ţinuţi ostatici în hotel

UPDATE Reuters citează surse oficiale şi spune că 10 terorişti înarmaţi ar fi luat cu asalt hotelul. Cei 170 de ostatici sunt atât turişti şi oameni de afaceri străini, cât şi angajaţi ai hotelului

Atac armat la Radisson Blu, un hotel de lux frecventat de cetăţeni străini din capitala statului Mali, Bamako. Cel puţin cinci persoane şi-au pierdut viaţa şi mai multe au fost rănite în schimbul de focuri.

Martorii povestesc că atacatorii se plimbă pe holurile hotelului cu 190 de camere şi caută turişti. 170 de oameni au fost deja luaţi ostatici de terorişti.

Consulatul francez din Mali îi avertizează pe localnici să evite centrul capitalei pe toată durata crizei, iar ambasada Statelor Unite a emis o avertizare şi atenţionează americanii să caute adăpost.

CUPqjMJWcAA_Cpl

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares