Feb 4, 2023, 19:59

Viktor Orban: Maghiarii din Transilvania duc o luptă de supraviețuire. Sunt tratați ca pe vremea comunismului

Credit foto: New York Times

“În Transilvania, autoritățile au început o campanie împotriva calviniștilor maghiari care aduce aminte de cele mai negre vremuri ale comunismului”.

Se înmulțesc atacurile la adresa României venite din partea guvernului de la Budapesta. După ce omul pe care Viktor Orban îl pregătește să îi ia locul, Janos Lazar, șeful său de cabinet, a jignit România și a acuzat-o de acțiuni anti-maghiare, acum însuși premierul ungar ia la țintă autoritățile de la București. Pe un ton vehement, cel supranumit „Viktator” acuză, ca și adjunctul său, o prigoană religioasă a statului român.

“Ne-a fost dată sarcina să căutăm calea care duce la supraviețuirea și rezistența maghiarilor în Bazinul Carpatic. Iar calviniștii maghiari știu această cale. Istoria lor este martora acestui lucru”, a spus premierul Victor Orban în timpul unei slujbe la care a participat în Biserica Reformată Calvinistă din Budapesta.

“Trăim vremuri periculoase care pun la încercare puterea noastră, a tuturor”, a spus premierul maghiar, adăugând că în timp ce Europa este ocupată să facă față valurilor de emigranți și disputei financiare în ceea ce privește Grecia, în estul Ucrainei se trage în continuare, iar numeroși etnici maghiari și familiile lor trăiesc de pe o zi pe alta în regiunea Transcarpatică, „în timp ce bărbații se tem că vor fi mobilizați într-un conflict în care nu au niciun interes”.

În plus, “în Transilvania, autoritățile au început o campanie împotriva calviniștilor maghiari care aduce aminte de cele mai negre vremuri ale comunismului”,  a spus Victor Orban într-un discurs preluat de toată presa maghiară.

Vorbind despre viitorul care îi așteaptă pe maghiari în Bazinul Carpatic, cel supranumit “Viktator” a spus că provocarea cea mai mare este să “supraviețuiască și să facă față războaielor care au izbucnit fără implicarea noastră și prin care nu avem nimic de câștigat, ci totul de pierdut.”

Discursul a fost ținut în fața forului de conducere al Biserivii Reformate Calviniste, care reprezintă bisericile din Bazinul Carpatic, cu precădere din România și Ucraina.

Discursul oficialilor maghiari s-a radicalizat în ultimii ani în ceea ce privește subiectul sensibil al retrocedărilor clădirilor istorice din așa numitul Ținut Secuiesc odată cu condamnarea fostului deputat UDMR, Marko Attila, în 2012 pentru retrocedarea ilegală a Colegiului Szekely Miko. Un al doilea dosar a apărut în acest an pe numele său, tot pentru retrocedări ilegale, în care s-a cerut arestarea sa. Deputatul UDMR a fugit la Budapesta, unde se bucură de protecția premierului ungar, care îl consideră o victimă politică.

Mult mai recent însă, ignorată de Statele Unite din cauza apropierii de Rusia, Ungaria pare că se răzbună pe România. Retorica anti-românească puternică a conducerii guvernului de la Budapesta, care prin vocea șefului de cabinet al lui Viktor Orban chiar a acuzat că presupusele acțiuni anti-maghiare din țara noastră ar fi comandate de Statele Unite, au legătură și cu decizia Washingtonului de a lăsa Ungaria în afara cursei înarmărilor aliaților NATO. Numai României, Bulgariei, Poloniei, Estoniei, Lituaniei şi Letoniei le-a fost propus să găzduiască tancuri, artilerie şi alte echipamente militare americane cu scopul descurajării altor acțiuni provocatoarea ale Rusiei.

Guvernul de la Budapesta este tot mai criticat de comunitatea internațională din cauza politicilor sale de îngrădire a libertății presei, anti-emigrație, pro-ruse și de multe ori împotriva Uniunii Europene și FMI.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares