Iun 6, 2023, 20:03

Viktor Orban, comportament inacceptabil în România. MAE îl acuză de revizionism

OOORRBB

Ministerul român al Afacerilor Externe a sancţionat într-un comunicat ipocrizia premierului Ungariei care, la doar o zi după ce a declarat la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad să îşi doreşte reluarea realţiile cu România, a postat pe Facebook fotografii cu insigne cu Ungaria Mare (în care Ardealul este parte a Ungariei) şi cu nelipsitul steag al auto-proclamatului Ţinut Secuiesc.

„Din păcate, la numai o zi după ce a făcut apel la pragmatism şi s-a pronunțat în favoarea unei „relații eficiente” româno-ungare, premierul ungar V. Orban a ales să posteze pe contul său de Facebook imagini incluzând simboluri ale Ungariei Mari şi ale Ținutului Secuiesc. Promovarea, personal de către premierul ungar, a acestor simboluri revizioniste, complet inacceptabile şi contrare spiritului Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară din 1996, Declaraţiei privind cooperarea şi parteneriatul strategic româno-ungar pentru Europa în secolul XXI din 2002 şi ordinii constituționale din România, nu contribuie nicidecum la „eficientizarea” relației româno-ungare sau la restabilirea unui climat de încredere, așa cum își propunea, cu numai o zi în urmă, premierul ungar. Atâta vreme cât partea ungară nu dovedeşte neîndoielnic că este dispusă să respecte parametrii politico-juridici definiți de comun acord de România şi Ungaria în documentele sus-menționate, relația bilaterală nu va putea deveni cu adevărat echilibrată şi construită pe încredere reciprocă. România – în ce o priveste – este deschisă și dorește ca dialogul bilateral să se dezvolte, însă în strictă conformitate cu acești parametri, în beneficiul cetățenilor celor două țări, ca state membre ale UE și Aliați în NATO”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.

Viktor Orbán s-a aflat, sâmbătă, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, unde a dat lecţii de morală României, aşa cum scria BN24 ieri. Cel supranumit „Viktator” părea că tânjeşte după relaţia pe care o avea cu guvernul Boc şi preşedintele Băsescu.

„Aveţi un nou preşedinte, am înţeles acest lucru, şi că se întâmplă tot felul de lucruri, că se transformă peisajul politic în România, cu tunete şi fulgere. Am înţeles acest lucru, dar sperăm că, după aceste schimbări politice, după rearanjarea peisajului politic din România, n-o să mai fie încărcată relaţia dintre Ungaria şi România cu acele lucruri care au încărcat-o după 2012.(…) . Din păcate, în 2012 s-a schimbat situaţia. Eu nu îmi aduc aminte ca politicienii să fi jignit Ungaria de atâtea ori vreodată în istorie de câte ori s-a întâmplat acest lucru după 2012. Noi nu nu ne-am revanşat şi nici nu ne revanşăm, pentru că suntem interesaţi de o relaţie bună, eficientă cu România, dar problema este că nimeni nu înţelege ce se întâmplă. Adică, de ce nu se întâmplă absout nimic?”, a spus premierul maghiar, potrivit Agerpres.

AICI GALERIA COMPLETA

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares