Ian 27, 2023, 23:44

Viktor Orban ia în calcul ridicarea unui gard pe toată frontiera cu România

Credit foto: New York Times

Premierul Ungariei, Viktor Orban a declarat că Europa nu poate să primească un val imens de străini fără să impună restricţii sau controale în privinţa acestora.

„Ar fi mai bine dacă niciun imigrant nu ar ajunge în Europa. Indiferent de planurile pe care le au imigranţii în vederea descoperirii de noi rute în Europa este absolut sigur că nu vor trece prin Ungaria”, a spus Orban.

Așa că „Viktator” a început pregătirile pentru ridicare unui gard de-a lungul unei porţiuni a frontierei dintre Ungaria şi România. Mai mult, premierul maaghiar susține că există capacitatea de a închide această parte a graniţei dacă va fi necesar.

Şeful guvernului de la Budapesta este într-o campanie puternică prin Europa împotriva imigranților. Lui Orban se pare că nu îi mai ajung gardurile pe care le ridică el.

„Bulgaria şi Macedonia trebuie să construiască garduri la frontierele cu Grecia, pentru a opri imigranţii”, a spus Orban în cursul unei reuniuni interguvernamentale ungaro-slovene. „Dacă nu putem securiza frontierele externe ale Uniunii Europene, indiferent cât de costisitor sau solicitant ar fi acest lucru, vom distruge noi înşine spaţiul Schengen”, a spus acesta.

Mai mult, a salutat decizia Austriei de a limita numărul de imigranţi la 37.500 anual până în 2019, invocând la Kossuth Rádió „o capitulare a gândirii dogmatice în favoarea realității și bunului simț”.

Ministrul austriac de Externe Sebastian Kurz a apărat, la Davos, această decizie.

„Este, evident, un îndemn ca Bruxellesul să se trezească. Am fost nevoiţi să luăm o decizie la nivel naţional deoarece nu există, în continuare, o soluţie europeană. Cu toate acestea nu sunt pesimist, dar cred că de-acum este necesar ca unele ţări, inclusiv Austria, să adopte măsuri la nivel naţional pentru a nu a fi complet depăşite”, a subliniat Kurz la Forumul economic mondial.

Tot pe această linie, Orban a lăudat poziția noului guvern eurosceptic polonez, criticat dur de Bruxelles pentru schimbarea judecătorilor de la Curtea Constituțională, aservirea presei de stat și refuzul de a primi refugiați.

”Nu cred că polonezii au făcut ceva care să merite criticat de UE. Bruxellesul este iritat că există state naționale puternice care se exprimă simplu și direct și care spun că există anumite aspecte care trebuie rezolvate la Varșovia, la Budapesta, și nu la Bruxelles. (…) Acest lucru declanșează niște reflexe pavloviene la birocrații europeni care sar la țările care îndrăznesc să spună clar care sunt obiectivele lor”, a declarat Viktor Orban.

Croaţia a introdus noi măsuri de filtrare a migranţilor care traversează Balcanii, restrângând accesul pe teritoriul croat doar pentru cei care vor solicita azil în Austria şi Germania, urmând astfel mai multor ţări din regiune, precum Macedonia, Serbia, Slovenia, dar şi Austria.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares