Mar 28, 2023, 03:07

Viktor Orban, palmă pentru UDMR. Premierul Ungariei vine la Băile Tușnad alături de Lazlo Tokes

horban

UDMR a refuzat invitația de a participa sâmbătă alături de Viktor Orban la dezbaterile celei de-a 15-a ediție  a Universităţii de Vară şi Taberei Studenţeşti ‘Tusvanyos’, de la Băile Tuşnad, care debutează astăzi. Și asta pentru că șeful guvernului ungar urmează să fie prezent la lucrările taberei alături de Lazlo Tokes, europarlamentar al partidului condus de Viktor Orban, Fidesz. Și alți oficiali români au refuzat invitația de a se întâlni cu premierul ungar, criticat în țară pentru sistemul clientelar pe care îl conduce și peste hotare pentru apropierea de Rusia.

„Din conducerea UDMR nu va veni nimeni. Au primit invitaţiile, dar nu vin şi nici nu au trimis răspuns. Vorbim de preşedintele Kelemen Hunor, dar şi de deputatul UDMR de Covasna Márton Árpád şi de deputatul de Timiş Molnár Zsolt. Au fost trimise invitaţii şi ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, au mai fost invitaţi prefecţii judeţelor Covasna şi Harghita (Sebastian Cucu, respectiv Adrian-Jean Andrei – n.r.) şi, după cum ne-a obişnuit experienţa anilor precedenţi, invitaţii din acest an nu fac excepţie, nu vor veni”, a precizat Fall Sándor, purtătorul de cuvânt la taberei, citat de Mediafax.

Lucrările Universităţii de Vară au fost deschise oficial astăzi de Németh Zsolt, membru fondator al taberei care în urmă cu 26 de ani se intitula „Bálványos”, după numele localităţii din judeţul Covasna, unde s­-au desfăşurat primele şase ediţii.

„În clipa de față nu există dialog. În 2015, e un dialog între surzi între România și Ungaria. Și în această situație e evident că cea mai mare miză pentru maghiarii din Ardeal este care va fi direcția politicii naționale ungare în cadrul acestui dialog. Fiindcă politicile naționale și-au mărit miza, valoare”, a spus președintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului Ungariei, Nemeth Zsolt.

Zsolt a vorbit despre tensiunile din Ucraina, ca exemplu extrem de conflict generat de probleme etnice.

„Când Rusia, argumentând cu interese de politică națională, atacă Ucraina, vedem că există politică națională care destabilizează, dar politica națională ungară nu destabilizează ci încearcă să stabilizeze vecinătatea. Politica națională ungară este o politică a stabilității. Și când noi așteptăm ca vecinii să creeze o siguranță juridică pentru ungurii din aceste țări, să respecte legile, să aibă o legislație independentă și previzibilă, când pretindem ca limba noastră, simbolurile noastre, identitatea noastră să fie respectate, noi atunci nu facem altceva decât să întărim respectul reciproc al comunităților și considerăm că, pe termen lung, aceasta e condiția sine qua non a stabilității”, a spus Zsolt la Băile Tușnad, potrivit Agerpres.

La deschiderea oficială au luat parte Potápi Árpád János, secretar de stat însărcinat cu politica naţională la Cancelaria primului­ ministru al Ungariei, Toró T. Tibor, preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Albert Tibor, primarul staţiunii Băile Tuşnad, Sándor Krisztina, preşedintele executiv al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania(CNMT) şi David Campanale, jurnalist BBC.

Organizatorii Universităţii de Vară şi Taberei Studenţeşti „Tusványos” de la Băile Tuşnad au anunţat că, începând din acest an, accesul în complexul care găzduieşte manifestările se va face doar pe bază de brăţară, cele destinate minorilor fiind distincte, astfel încât să fie uşor de identificat de către comercianţii din tabără, care nu vor avea voie să le vândă băuturi alcoolice şi ţigări. Și numărul poliţiştilor a fost suplimentat, după ce în anii precedenţi au avut loc altercaţii pe fondul consumului de droguri, iar două persoane au murit.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares