Iun 4, 2023, 00:03

BREAKING NEWS Vizele pentru Canada rămân. Belgienii au blocat acordul CETA

trudeau

Ridicarea vizelor pentru Canada se lasă aşteptată. Negocierile dintre autoritățile canadiene și regiunea belgiană francofonă Valonia, pe tema tratatului de liber schimb între Uniunea Europeană și Canada (CETA), s-au încheiat vineri cu un eșec, a anunțat televiziunea RTBF, citată de Reuters

Conform acestei surse, ministrul canadian al comerțului, Chrystia Freeland, a părăsit negocierile și a anunțat eșecul lor.

După ce România și Bulgaria și-au ridicat obiecțiile cu privire la acest tratat, în urma acordului la care au ajuns cu Canada în chestiunea liberalizării regimului de vize, toate guvernele blocului comunitar și-au dat consimțământul pentru încheierea acestui tratat, cu excepția celui belgian, care pentru acest lucru are nevoie de acordul tuturor celor cinci provincii federale.

Șeful guvernului valon, Paul Magnette, a estimat vineri la prânz drept ‘insuficiente’ rezultatele negocierilor din ultimele ore cu Uniunea Europeană și Canada cu privire la tratatul de comerț liber, informează Agerpres.

‘S-a avansat semnificativ, în special în dosarul agricol. În schimb, rămân dificultăți pentru noi, mai ales în privința arbitrajului’ și, în pofida progreselor asupra acestui punct, acestea ‘mi se par încă insuficiente’, a spus Magnette în fața parlamentului regional valon, la Namur (sudul Belgiei).

Acordul trebuie ratificat de toate statele UE, pentru a putea fi aplicat, fapt care îi dă României o poziţie importantă la negocierile cu Justin Trudeau.

CETA, un acord masiv contestat care va favoriza corporaţiile

Comisia Europeană/DG Comerţ a anunţat, la data de 29 februarie 2016, că s-a finalizat procesul de revizuire juridică a versiunii în limba engleză a Acordului economic și comercial cuprinzător UE-Canada (CETA), precizând, totodată, că a fost agreată revizuirea sistemului de reglementare a diferendelor în domeniul investiţiilor, în sensul instituirii unui sistem de curţi bilateral, cu posibilitatea multilateralizării, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, dat publicității luni, 7 martie 2016.

Cetățenii și întreprinderile — mari și mici — din întreaga Europă ar urma să beneficieze de pe urma acestui acord începând din prima zi a punerii sale în aplicare.

După unda verde primită din partea Consiliului și aprobarea Parlamentului European, aplicarea cu titlu provizoriu a acordului va fi posibilă.

Potrivit Comisiei Europene, încă din prima zi a aplicării, CETA va elimina aproape toate taxele vamale, ceea ce va permite întreprinderilor din UE să economisească sute de milioane de euro pe an din plata taxelor vamale și, prin urmare, va aduce beneficii consumatorilor europeni în mod direct, prin reducerea prețurilor și diversificarea ofertei de produse importate din Canada.

Potrivit criticilor, CETA favorizează marile corporaţii, care vor putea acţiona în judecată statele UE dacă acestea vor modifica legislaţia naţională în defavoarea companiilor.

The Independent scrie că parlamentul Valoniei a votat să îi interzică Guvernului Belgiei să ratifice acordul, din cauză că acesta va permite corporaţiilor să dea în judecată guvernele dacă acestea impun poliici care le afectează profiturile, că va da corporaţiilor un rol foarte mare în a crea reguli pentru interesele lor şi că va bloca privatizarea serviciilor publice. Acelaşi ziar notează că Guvernul Britanic a anunţat că acoprdul va fi debătut în Parlament de-abia după ce va fi ratificat, pe motiv că „nu există timp pentru dezbatere”

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares