Ian 27, 2023, 10:57

Voluntar în Africa e mai mult cool decât eficient. Cum poți ajuta mai bine comunitățile sărace de pe planetă

Copii din Zanzibar

Dacă ești pasionat de călătorii, una dintre cele mai tari chestii pe care poți să le faci în viața asta este să muncești voluntar în țările sărace. Asta ne dau de înțeles știrile despre vedetele din toată lumea care își iau vacanță 2-3 săptămâni și se duc să îngrijească copiii orfani din Cambodgia sau se apucă să construiască case pentru săracii din Africa. Și nu e vorba aici numai despre celebrități. Articole de genul ”tot mai mulți tineri pleacă să muncească voluntari în…” circulă de ceva vreme și pe la noi, mai ales când au loc catastrofe naturale de genul celei de anul trecut din Nepal, și sunt prezentate drept dovezi irefutabile că România a luat-o pe drumul cel bun al țărilor civilizate.

Mărturisesc că am avut întotdeauna o mică problemă cu genul asta de voluntariat. Nu că nu aș fi fost impresionat de suferința unor oameni de la mii de kilometri depărtare. Sau că nu cred în nevoia exemplului personal dat de oameni celebri, exemplu care, uneori, poate mișca lucruri mai bine decât o pot face demersurile politice ale unei țări.

Ce nu am înțeles însă eu niciodată e cum poate ajuta efectiv un cântăreț la refacerea unei case distruse de cutremur. Sau cum poate o vedetă de televiziune îngriji competent un copil bolnav de SIDA. Sau cum poate îmbunătăți, pe termen lung, un student occidental plin de entuziasm , stilul de viață al unei comunități de pe malul Oceanului Indian care, în afară de peștele din apă, nu are nici o altă resursă la dispoziție.

Un alt motiv de nedumerire este că am călătorit și eu printr-o grămadă de locuri sărace din lumea asta, unde oamenii chiar aveau mare nevoie de ajutor. Dar sigur nu ar fi avut ce să facă cu cele două brațe de muncă ale unui ziarist cu ochelari, oricât de bine intenționat ar fi fost acesta. În satul Pwanimchangani din Zanzibar, spre exemplu, venitul lunar pe cap de locuitor este de 3 dolari, dar localnicii nu m-au întrebat altceva decât dacă pot să-i pun în legătură cu firme din Europa care ar putea dona niște calculatoare la mâna a doua pentru școala din sat. Desigur, ar fi fost bucuroși și pentru o donație în bani cu care să cumpere calculatoarele de care aveau nevoie. În Cambodgia este o întreagă campanie națională pentru reconectarea copiilor la familiile lor și la educația primită acasă (din acest motiv, organizațiile internaționale serioase recomandă să nu le dai de pomană copiilor cerșetori de pe stradă pentru a nu le stimula independența financiară față de părinți), dar în presa occidentală citești o mulțime de știri despre orfelinatele cambodgiene care trebuie ajutate. Eventual, să mergem cu toții acolo și să avem grijă de copiii cambodgienilor.

În mod cert, genul acesta de voluntariat este supraestimat. De fapt, rolul său benefic pentru comunitățile respective este supraestimat. Pentru călător poate fi experiență interesantă. Dar atât.

Există și parodii despre așa-zișii salvatori occidentali care merg în țările sărace și le rezolvă problemele…citește continuarea pe travelzoom.ro

0 Comentarii

Shares