Ian 28, 2023, 02:31

Alertă la Cotroceni: angajaţii lui Iohannis nu au contracte de confidenţialitate

confidential

Angajații Administrației Prezidențiale nu sunt obligați să păstreze secretele pe care le află în timpul activității desfășurate la Palatul Cotroceni. Acest lucru a fost descoperit de echipa lui Klaus Iohannis după demisia Tatianei Niculescu Bran din funcția de consilier prezidențial – purtător de cuvânt.

Surse oficiale au declarat pentru BreakingNews24 că persoanele care au fost aduse la Palatul Cotroceni pentru a face parte din echipa noului Președinte nu au fost puse să semneze niciun fel de clauză de confidențialitate, deși domeniul în care activează impune o astfel de precauție.

„Nu există astfel de prevederi în contractele angajaților, nu au existat nici în perioada lui Traian Băsescu, pe care nu l-a interesat asta”, susțin sursele citate.

Confidențialitatea nu se referă la secretele de tip secret de serviciu sau secret de stat, la care au acces doar acei demnitari sau funcționari care obțin în prealabil certificatul ORNISS necesar pentru a primi dreptul de lectura un document de acest tip. Se referă însă la chestiuni la fel de importante, având în vedere statutul instituției în care lucrează: secretul legat de activitățile desfășurate în cadrul Administrației Prezidențiale. Astfel, cei care vin să lucreze la Palatul Cotroceni nu ar fi împiedicați de nimic să povestească unor terțe persoane din afara instituției despre ceea ce află la Președinție, despre cei care vin în vizită sau în audiență la Președinte sau la consilierii acestuia, despre discuțiile private pe care le poartă Președintele și consilierii săi în timpul întâlnirilor pe care le au.

Această vulnerabilitate a fost descoperită după plecarea din funcție a Tatianei Niculescu Bran, plecare care nu s-a desfășurat în cei mai buni termeni cu foștii colegi. Viitoare posibile plecări din echipa lui Iohannis i-au făcut pe colaboratorii Președintelui să se gândească la impunerea unei reguli scrise în privința clauzei de confidențialitate. Potrivit legii, în acest moment doar cei care sunt funcționari publici se supun acestei reguli, ei primind și un spor de confidențialitate la salariu, însă nu funcționarii publici au acces la cele mai sensibile informații, ci mai ales cei din aparatul de consilieri.

Pentru asta este nevoie de modificarea Legii 47/1994 privind organizarea și funcționarea Administrației Prezidențiale, care prevede doar ca persoanele angajate să semneze un angajament de „loialitate”.

„Personalul Administrației Prezidențiale este alcătuit din persoane detașate, la cererea Președintelui României, din ministere si alte autorități publice, precum și din persoane încadrate direct pe funcțiile sau posturile pe care urmează să le îndeplinească.
(2) Personalul prevazut la alin. (1) poate fi încadrat numai pe baza încrederii acordate de Președintele României și cu condiția semnării unui angajament de loialitate stabilit prin regulamentul prevăzut la art. 2. Retragerea încrederii are ca efect revocarea încadrării, precum și încetarea detașării, eliberarea sau destituirea din funcție ori desfacerea contractului de muncă, după caz”, se arată în Legea nr 47.

Regulamentul de organizare și funcționare al Președinției spune că acest angajament de loialitate se schimbă odată cu Președintele investit în funcție, însă, potrivit legilor în vigoare, un angajament de loialitate nu are greutatea juridică a unor clauze de confidențialitate prevăzute într-un contract.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares