Iun 4, 2023, 00:30

Walter a fugit din ţară, judecătorii au ridicat parţial sechestrul la ROMPREST

romprest-imagine

„Ridică măsura popririi asupra sumelor de bani, în lei sau valută, datorate S.C. Compania Romprest Service S.R.L. de către clientul Primăria Sector 1 București”, se arată printre altele în dispozitivul deciziei judecătorilor.  Hotărârea instanței vine în contextul în care în piața de specialitate este cunoscut că în mai multe zone din țară, inclusiv București, se pregătesc licitațiile pentru contractele de salubrizare, domeniu unde firma este unul din cei mai importanți jucători. De menționat că societatea este controlată în acest moment, după ce Walter și-a cedat în 2014 marea majoritate a acțiunilor, de doi „băieți deștepți” din Grupul Monaco și anume Dragoș Dobrescu și Radu Budeanu

În ziua în care  Tribunalul Prahova emitea mandat de arestare în lipsă pe numele lui Florian Walter, adică vineri, 15 mai, același magistrat de la la aceeași instanță ridica, la cererea Romprest, parțial măsurile asiguratorii dispuse de procurorii DIICOT Ploiești pe 5 mai asupra conturilor firmei.

Astfel, judecătorii au decis că poprirea sumelor de bani care urmează să fie încasate de SC Romprest Service de la clienții săi se va face doar în limita sumei totale de 62.396.583,76 lei.

„Ridică măsura popririi asupra sumelor de bani, în lei sau valută, datorate S.C. Compania Romprest Service S.R.L. de către clientul Primăria Sector 1 București”, se mai arată în decizia Tribunalului Prahova.

De asemenea, instanța a obligat băncile unde firma are conturi să elibereze lunar S.C. Compania Romprest Service S.R.L., sumele de bani necesare pentru plata drepturilor salariale și a contribuțiilor către bugetul de stat aferente acestora, precum și sumele de bani necesare pentru desfășurarea activității societății, constituite din: plata combustibilului necesar autocamioanelor și autospecialelor de salubritate, plata polițelor de asigurare pentru autocamioanele și autospecialele de salubritate, plata taxelor de depozitare a gunoaielor la rampele de gunoi municipale, plata contravalorii consumabilelor esențiale, plata ratelor lunare de leasing pentru utilajele folosite pentru ridicarea gunoiului stradal, eliberarea urmând a se face în baza documentelor justificative și a situației de cheltuieli prezentate unităților bancare de S.C. Compania Romprest Service S.R.L.

Fostul acționar majoritar al Romprest, Florian Walter, a fugit din țară, aflându-se, potrivit unor surse, în Cuba.

Se pregătesc contractele

Inițial, ordonanța DIICOT Ploiești din 5 mai dată în dosarul lui Florian Walter prevedea „instituirea popririi asupra sumelor de bani existente sau care urmează să alimenteze toate conturile bancare, în lei și în valută, deschise de S.C. Compania Romprest Service S.R.L., la următoarele unități bancare (…)”, fiind enumerate toate băncile unde firma avea conturi. În această formă procurorii indisponibilizau practic orice sumă de bani ceea ce ar fi dus într-un final la blocarea activității firmei.

Ori dosarul DIICOT îndreptat împotriva fostului acționar al societății Florian Walter a venit în contextul în care în piața de specialitate este cunoscut că în mai multe zone din țară, inclusiv București, se pregătesc licitațiile pentru contractele de salubrizare, domeniu unde firma este unul din cei mai importanți jucători.

Cum ceilalți mari jucători din domeniu, cum ar fi Rosal-ul lui Silviu Prigoană sau Urban, au serioase probleme financiare, Romprest devine mare favorit la a acumula noi contracte publice.

.

 

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares